Doğal Doğum Ankara

    Doğal doğum Ankara, gebeye mümkün olduğunca medikal işlem yapılmadan, anne adayının doğal hormonlarını aktif olarak salgılaması beklenerek takip edilen doğumdur. Doğal doğum Ankara 37-42.  gebelik haftaları arasında annenin doğal sancılarının başlaması ve ardından rahim ağzındaki açılma ile bebeğin doğum kanalından geçmesi sonucu meydana gelmektedir.

    Doğal doğum sırasında ilaç kullanımı minimum seviyede olmaktadır. Bu sayede doğum anne ve bebek hazır olduğunda başlamakta ve doğum biter bitmez bebek anne kucağıyla buluşabilmektedir. Doğal doğum Ankara ile ilgili ayrıntılı bilgi için Op.Dr. Seda Tamsoy Atlıman ile iletişime geçebilirsiniz.

    Doğal Doğum Nedir?

    Gerekmedikçe tıbbi bir müdahale olmaksızın gerçekleşen doğum, doğal doğumdur. Buradan hareketle bilinmelidir ki doğal doğum sırasında modern tıbbi müdahaleler gerektiği ölçüde kullanılabilmektedir. Bu tıbbi müdahalelerin sezaryen doğum yöntemindeki gibi her doğumda her anneye fark gözetilmeksizin uygulanmamaktadır. Gerekli şartlarda ve gerekli ölçülerde uygulanmaktadırlar.

    Her Vajinal Doğum Doğal Doğum mudur?

    Doğal doğum süreci, annenin kendiliğinden oluşan sancıları ile başlamaktadır. Gerçek doğum sancıları düzenli aralıklarla gelmektedir. Dolayısıyla her vajinal doğum doğal doğum değildir. Vajinal doğumun doğal doğum statüsüne koyulabilmesi için doğum eyleminin pürüzsüz ilerlemesi ve doğum sonunda anne ve bebeğin sağlıklı kalması şarttır.

    Doğal Doğum Ne Zaman Gerçekleşir, Ne Kadar Sürer?

    Doğum sürecinde bebeğin doğum kanalına ineceği zaman tam olarak belli değildir. Genellikle 36-38. haftalarda rahim kasları hazırlanmakta ve bebeğin kanala inişi başlamaktadır. Bebeğin doğum kanalına inişinin ardından genellikle 2-4 hafta içerisinde doğum başlamaktadır. Gebelik ortalama 40 haftadır. Gebeliğin 37-42. haftalarında anne rahminde kendiliğinden başlayan kasılmalar sonucu çoğunlukla bebeğin baş gelişi ile doğum gerçekleşmektedir. Doğum eylemi bazen birkaç saat içinde gerçekleşirken kimi zamanlar bu süre uzayabilmektedir.

    Doğal Doğum Kaç Evreden Oluşur?

    Doğal doğum 3 evreden oluşur:

    1. Evre: Rahimde başlayan ve sıklaşıp artarak devam eden kasılmalar başlamaktadır. Genellikle 14-16 saat aralığında rahim ağzının 9-10 cm’e kadar açılması beklenmektedir. Bu süreçte anne ve bebeğin kalp atışları izlenmektedir.
    2. Evre: Rahimin tam açılmasından başlayarak bebeğin doğumunu kapsayan evredir.
    3. Evre: Bebeğin beslenmesini sağlayan plasenta denen bebek eşinin doğmasıyla bu evre sonuçlanmaktadır.

    Her Anne Doğal Doğumu Tercih Edebilir mi?

    Gebelik sürecindeki takipler sırasında bebeğin gelişiminin normal seyretmesi ve annenin vücut yapısının uygun olması durumlarında doğal doğum mümkün olmaktadır.

    Doğum Şeklini Belirleyen Faktörler Nelerdir?

    • Doğum eyleminin uzaması.
    • Kasılmalara rağmen rahim ağzının yeterli seviyede açılmaması.
    • İri bebek şüphesi.
    • Bebeğin anne rahmindeki pozisyonları.
    • Kanama durumu.
    • Dar leğen kemiğine sahip olmak.
    • Anne adayının var olan hastalıkları veya bir önceki gebeliğe bağlı durumlar.

    Doğal Doğumun Avantajları Nelerdir?

    Doğal doğum sırasında gerekmedikçe tıbbi müdahalenin yapılmaması ve ilaç kullanımının minimum seviyede olması, doğum sonrası annenin daha hızlı ve kolay iyileşmesine sebep olmaktadır. Ayrıca doğal doğum yapan annelerde süt hormonu olarak da bilinen oksitosin hormonu daha hızlı salgılanmaktadır. Bu da emzirme sürecini kolaylaştırmaktadır.

    Doğal doğum ile dünyaya gelen bebekler, doğum kanalından geçerken faydalı bakteriler ile karşılaşmaktadır ve bu bebeğin bağışıklık sisteminin gelişmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca doğal doğum sonrasında bebeğin solunum ile ilgili sıkıntı yaşama riski daha az görülmektedir.

    Doğal Doğumun Dezavantajları Nelerdir?

    Bebeğin başı veya makat kısmı hazneden çıkınca anüs ile üreme organı arasında olan perine adı verilen bölgenin aşırı gerilmemesi ve buna bağlı olarak derin yırtıklara neden olmaması için planlı bir cerrahi kesi işlemi olan epizyotomi yapılabilmektedir. Epizyotomi yapılmadığı durumlarda, ve genellikle ilk doğumlarda yırtıklar oluşabilmektedir. Oluşabilecek bu yırtıklar bebeğinin başının ya da makat kısmının yapısına, annenin doğum sayısına ya da perine bölgesinin yapısal durumuna bağlı olabilmektedir. Bu yırtıklar çoğunlukla yüzeysel olmakla beraber bazı durumlarda, epizyotomi uygulamasının yapılmaması veya yapılmasının gecikmesi halinde anne haznesinin derinliklerine kadar gidebilecek makat ve bağırsak duvarında yırtılmaya, sinirlerde zedelenmeye varan sonuçlar doğurabilmektedir.

    Bebeğin doğum sırasında strese girmesi, kalp atışlarının yavaşlaması gibi durumlarla karşılaşılabilmektedir. İri bebeklerde, doğum sırasında omzun takılması sonucu kalıcı sinir hasarı ve hayati tehlike riski görülebilmektedir. Bu nedenle doğal doğum mutlaka hastane, klinik koşullarında yapılmalıdır.

    Doğal Doğum Acı Verir mi?

    Doğum bir kas eylemidir. Doğum ağrısı genellikle şiddetli bir ağrıdır. Daha önce bu tarz uzun süreli bir ağrıyı tecrübe etmemiş anne doğum sonrası yorgun düşebilmektedir. Korkuyu gidererek ve rahatlamayı sağlayarak rahim kaslarının doğalında çalışmasına izin verilmelidir.

    Doğal Doğum Neden Önemlidir?

    Doğum doğal bir süreçtir dolayısıyla bu sürece dışarıdan yapılan her türlü müdahale bu doğal süreci az ya da çok bozabilmektedir. İdeal olan bedenin doğalında çalışmasını destekleyecek bir ortam yaratmak ve anne ve bebeği duygusal ve fiziksel olarak desteklemektir. Bu sayede ilaç müdahalesine gerek kalmayan anne , bebeğini doğal hormonları sayesinde dünyaya getirebilecektir.

    Doğal bir doğumda doğum hormonları aktif olarak salgılanarak doğumu yönetmektedirler. Bunlardan başlıcaları endorfin, katekolominler ve oksitosindir. Oksitosin salgılanması rahimdeki kasılmaları tetikler. Düzenli kasılmalara neden olur. Endorfin hormonu doğal olarak annenin acısını hafifletirken katekolominler doğum sırasında ani salgılanmaları sayesinde anneye ıkınma gücü ve isteği vermektedir.

    Bu hormonların plasentadan geçişi ile birlikte bebek üzerinde de etkileri olmaktadır. Örneğin katekolominlerin salgılanması ile bebeklerde akciğer gelişimi daha iyi sağlanır, kalp atışları dengelenmekte ve dışa dünyaya uyum sağlaması kolaylaşmaktadır.

    Ankara Doğal Doğum Fiyatları 2023

    Doğum yönteminin nasıl olacağı anne adaylarının gebelik süresince en fazla düşündükleri konular arasında bulunmaktadır. Hem bebeğin hem de annenin sağlığı için süreç adım adım takip edilmeli ve doğum şekli hekimle beraber kararlaştırılmalıdır. Ankara normal doğal doğum fiyatları 2023 hakkında ayrıntılı bilgi için Op.Dr.Seda Tamsoy Atlıman ile iletişime geçebilirsiniz.