Doğum Kontrolü Ankara

    Günümüzde aile planlaması, artan nüfus ve ekonomik koşullardan dolayı büyük bir öneme sahiptir ve doğum kontrolü Ankara da aile planlamasının temel taşlarından biridir. Doğum kontrolüyle kişiler hazır oldukları zaman bakabilecekleri kadar çocuk sahibi olabilirler. Doğum kontrolü kadınların ve erkeklerin uygulayabilecekleri aile planlaması yöntemlerini içerir. Bu yöntemler prezervatif kullanımı, yumurtlamayı engelleyici iğne kullanımı, doğum kontrol hapları gibi daha birçok uygulamayı bünyesinde barındırır. Her bir yöntemin kullanım şekli ve gebeliği engellemede başarı oranı birbirinden farklıdır. Doğum kontrolü Ankara hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için yazının devamını okuyabilir, kliniğimizi arayarak randevu alabilir ve Op. Dr. Seda Tamsoy Atlıman ile görüşebilirsiniz.

    Kadın Doğum Kontrol Yöntemleri Nelerdir?

    Kadınlarda uygulanabilecek doğum kontrol yöntemleri birçok seçeneğe sahiptir. Her bir seçeneğin başarı oranları farklı olup çeşitli avantaj ve dezavantajlara sahiptir. Buna örnek vermek gerekirse doğal doğum kontrol yöntemi olan takvim yöntemi ortalama %76-88 oranında başarı gösterirken spiral uygulaması %99’a kadar başarı oranına sahiptir.

    Takvim Yöntemi (Ritim Metodu)

    Regl döngüsü son adet tarihinin ilk gününden başlayarak bir sonraki kanamanın ilk gününe kadar devam eden bir süreçtir. Minimum 21, maksimum 35 gün süren bu döngüde yumurtlama genellikle 14. Günde gerçekleşir.


    Takvim yöntemi diğer bir ismiyle ritim metodunda regl döngüsü düzenli bir şekilde takip edilmesini esas alır. Ritim metodunda yumurtanın döllenmeye uygun olduğu günlerde cinsel birlikteliğe girmekten kaçınır ve bu bir doğal doğum kontrol yöntemidir. Takvim yönteminin gebeliği önlemedeki ortalama başarısı %76 ile %88 arasındadır.

    Fitil

    Fitil yöntemi diğer bir ismi ile spermisit, spermin yumurtaya ulaşmasını önleyen kimyasallar sayesinde gebeliği engeller. Başarı oranı yaklaşık %71 olan bu yöntemde cinsel birliktelik öncesinde vajinaya fitil yerleştirilir. Ancak başarı oranının diğer gebelikten korunma yöntemlerine kıyasla düşük olmasından dolayı prezervatif gibi başka bir yöntemle birlikte kullanılması tavsiye edilir.

    Spiral

    Spiral yöntemi etkin bir gebelikten korunma yolu olup uzun süreli bir etkiye sahiptir. Bu yöntemde rahim içine T şeklinde ortalama 1-2 cm büyüklüğünde esnek bir spiral yerleştirilir. Spiral, spermin yolunu değiştirir ve yumurtaya ulaşmasını önler. İki çeşidi vardır. Bu çeşitlerden biri bakırlı spiraldir. Bakırlı spiral plastik bir malzemeden yapılır, çevresi bakır bir tel ile kaplanır yaklaşık 9-10 yıllık bir ömrü vardır. Diğer bir spiral çeşidi hormonlu spiraldir. Sıklıkla tercih edilen hormonlu spiralin içindeki progesteron hormonu rahmin içine salgılanır. Progesteron gebeliği engeller. Kişi hormonlu spiralleri yaklaşık 5 sene kullanılabilir. Başarı oranı ise ortalama %99’dur. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar üzerinde herhangi bir etkisi yoktur.

    Deri Altı İmplantı

    Deri altı implantı küçük bir cerrahi müdahale ile üst kol deri altına yerleştirilir. Deri altına yerleştirilen bu implant hormonal ilaçlar içerir. İçeriğindeki progesteron, rahim ağzında yer alan mukusu koyulaştırır. Koyulaşan mukus ise spermin rahme ulaşmasını ve embriyonun rahme tutunmasını engeller. Gebeliği önlemede başarı oranı yaklaşık %99 olup beş seneye kadar etkisini sürdürür. Ancak bir bariyer yöntemi olmadığı için cinsel yolla bulaşan hastalıkları engellemez.

    Doğum Kontrol İğnesi

    Doğum kontrol iğneleri içeriğinde progesteron hormonu bulunduran üç aylık periyotlarda uygulanan ve bir de östrojen +progesteron içerip her ay uygulanan  doğum kontrol yöntemidir. İçeriğindeki progesteron rahim ağzındaki mukusu kalınlaştırır ve sperm girişini önler. Böylelikle sperm fallop tüplerine ulaşamaz ve gebelik gerçekleşmez. Östrojen ve progesteronun  birarada bulunduğu iğneler ise yumurtlamayı da engelleyerek etki gösterir.%94 oranında başarıya sahiptir. Deri altı implantları gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkların önlenmesinde görev almaz. Bunun için prezervatif gibi ikincil bir doğum kontrol yöntemine ihtiyaç vardır.

    Doğum Kontrol Hapları

    Kadınların gebelikten korunmak için en sık başvurduğu yöntemlerden biri olan doğum kontrol hapı östrojen ve progesteron hormonlarını içeren ilaçlardır. Bu hormonlar yumurtlamanın gerçekleşmesini engelleyerek gebeliği önler. Doğum kontrol hapı kullanımı bırakıldıktan sonra kişi isterse gebe kalabilir. Her gün aynı saatte alındığında maksimum koruma sağlayan doğum kontrol hapları; yumurtalık ve rahim kanseri riskini azaltma, adet düzensizliğini ve ağrılı adeti iyileştirme gibi birçok faydaya sahiptir.

    Ancak bu ilaçları her kadının kullanması uygun değildir. Doğum sonrasında emziren anneler 6 hafta, emzirmeyenler 3 hafta boyunca doğum kontrol haplarını kullanmamalıdır. Ayrıca 35 yaşından büyük olup sigara içen kadınlarda bu ilaçların kullanımı pıhtılaşmaya sebep olabileceğinden tavsiye edilmez. Bunların yanı sıra hipertansiyon hastaları, aktif meme kanseri olan hastalar, siroz ve karaciğer tümörü olan kişiler, iskemik kalp hastalığı olanlar veya auralı migreni olan kişilerin  bu ilaçları kullanması sakıncalıdır.

    Tüp Ligasyon

    Gebeliğin önlenmesinde kalıcı bir etkiye sahip olan tüp ligasyonları cerrahi müdahale ile uygulanır. Fallop tüplerinin bağlanması ile spermin rahme geçişi engeller. Bu işlem adet düzeninde, vücudun genel işleyişinde veya cinsel istekte bir değişikliğe sebep olmaz. Ömür boyu koruma sağlayan tüp ligasyonu gebeliği engellemede %99 ‘dan fazla başarılıdır. Ancak geri dönüşü zor ve maliyetli olacağından bu yönteme başvurmadan önce kişi, ilerleyen dönemde hamilelik beklentisinin olup olmayacağı konusunda detaylı bir şekilde düşünmelidir.

    Diyafram

    Diyafram lateksten yapılan ve istenmeyen gebeliği engelleyen bir doğum kontrol bariyeridir. Katlanabilir, küçük bir daire şeklinde  ve yumuşak olan lateks cinsel ilişki öncesinde vajinanın iç kısmına yerleştirilir. Spermisit jellerle kullanımında, gebeliği önlemede daha yüksek bir başarıya sahip olan diyafram %88 oranında etkilidir.  Cinsel yolla bulaşan hastalıkları önlediği için prezervatifle kullanılması tavsiye edilir.

    Erkek Doğum Kontrol Yöntemleri Nelerdir?

    Prezervatif

    Erkeklerin kullandığı doğum kontrol yöntemlerinden biri olan prezervatif lateksten yapılan bir bariyerdir. Bu bariyer spermin kadın vajinasına geçişini engeller. Ayrıca cinsel yolla bulaşan hastalıkların partnere bulaşmamasında da önemli bir yere sahiptir. Kadın ve erkekte hormonal bir değişikliğe neden olmadığı için tercih edilen doğum kontrol yöntemlerinden biridir. Ancak doğru kullanılmadığından kondom yırtılabilir veya kayabilir. Bu yüzden kullanırken dikkat edilmelidir.

    Vazektomi

    Vazektomi ile sperm kanalları bağlanır ve erkeklerin üreme hücresi olan spermlerin meni sıvısına geçişi engellenir. Böylelikle spermler kadın üreme organına ulaşamaz ve gebelik riski oluşturmaz. Bu yöntem kalıcı bir çözümdür. Geri dönüşü oldukça zordur.

    Doğum Kontrolü Ankara

    Aile planlamasında büyük öneme sahip doğum kontrolü çeşitli yöntemlerle sağlanabilir. Bu noktada alanında uzman ve deneyimli bir uzmanın yönlendirmesini almak ise en doğrusu olacaktır. Her yöntemin başarı oranı birbirinden farklıdır. Bu nedenle alanında deneyimli bir kadın doğum uzmanı ile görüşerek size ve beklentilerinize en uygun doğum kontrol yöntemini öğrenebilirsiniz. Doğum kontrolü Ankara fiyatları hakkında bilgi sahibi olmak için kliniğimizi arayabilir ve Op. Dr. Seda Tamsoy Atlıman ile iletişime geçebilirsiniz.