Ankara Dört Boyutlu Ultrason

    Dört boyutlu ultrason Ankara; iki boyutlu ultrason görüntülerinin bir araya getirilmesi ile elde edilen, bebeğin cildi ve yüz ifadesi gibi tüm detayların görüntülenmesine yardımcı olan bir işlemdir. Ultrason görüntülemeleri, gebelik sürecinin olmazsa olmaz kısımlarından biridir. Bu görüntüler sayesinde hem yapısal anomaliler hem de iç organların gelişimi sağlıklı bir şekilde takip edilebilir. Günümüzün modern teknolojisi ise bu sürecin çok daha gerçekçi değerlendirilmesine ve bebeğin gelişim sürecine dair pek çok bilginin elde edilmesine yardımcı olmaktadır. Bu teknolojilerden biri de dört boyutlu ultrasondur diyebiliriz. Ebeveynler için oldukça heyecan verici olan bu görüntüler aynı zamanda down sendromu ve plasenta anomalileri gibi pek çok veriyi de erken dönemde anlamamıza yardımcı olmaktadır. Ankara dört boyutlu ultrason hakkında detaylı bilgi almak için kliniğimizi arayabilir ve Op. Dr. Seda Tamsoy Atlıman’dan randevu alabilirsiniz.

    Dört Boyutlu Ultrason Nedir?

    Dört boyutlu ultrason Ankara; anne karnındaki bebeğin mimiklerinin, yüz ifadesinin ve hareketlerinin eş zamanlı olarak izlenmesini sağlayan bir görüntüleme yöntemidir. Dört boyutlu ultrasonda da diğer ultrason cihazlarında olduğu gibi ses dalgalarını kullanarak görüntü sağlayan özel bir cihaz ve bir prob kullanılır. Bu süreçte bebeğin hareketleri, yüz ifadesi, gülüşü ve tekmeleri hem doktor hem de ebeveynler tarafından izlenebilir. İlerleyen teknoloji sayesinde ekrandaki görüntüler oldukça nettir. Böylece bebeğin neredeyse gerçeğe yakın diyebileceğimiz, oldukça berrak bir görüntüsünü elde etmek mümkündür.

     

    4 Boyutlu Ultrasonun 2 ve 3 Boyutlu Ultrasondan Farkı Nedir?

    2 boyutlu ultrason, günümüzde tüm gebelik süreçlerinde kullanılan, temel görüntüleme yöntemidir. Bu yöntemde bebeğin iç organlarının görüntüsüne de ulaşmak mümkündür ve görüntüler siyah beyaz olarak ekrana yansımaktadır. 2 boyutlu ultrason, bebeğin gelişim sürecini ve iç organlarının durumunu incelemek için oldukça başarılı olsa da ebeveynlerin anne karnındaki bebeği net bir şekilde görmesini sağlamaz.

    3 boyutlu ultrason görüntülemesi ise 2 boyutluya göre daha net ve derinlikli görüntü sağlar. Bebeğin yüzü ve pozisyonu net bir şekilde görüntülenebilir ancak görüntüler hareketli değildir.

    4 boyutlu ultrason ile elde edilen görüntülerde ise bebeğin pozisyonu, uzuvlarının hareketleri, parmakları, yüzü, burnu ve hareketleri eş zamanlı olarak izlenebilir. Bebeğin anne karnındaki durumu net olarak anlaşılabilir. Bu nedenle ebeveynler için bir nevi “ilk tanışma” değerindedir. Bu ultrason tekniğinin bir diğer avantajı da bebeğin uzuvlarına ve gelişimine dair önemli bilgilerin elde edilebilmesidir. Bununla birlikte gebelik sürecinde, kullanılan tüm bu görüntüleme yöntemlerinin önemli bir yeri vardır. Özellikle iç organ anomalilerinin saptanmasında 2 boyutlu ultrason, günümüzde hâlâ en detaylı sonuçları veren yöntemdir.

    Dört Boyutlu Ultrason Ne Zaman Yapılır?

    Dört boyutlu ultrason uygulamalarında net görüntü elde edebilmek için bebeğin cilt ve cilt altı dokularının oluşmuş olması gerekir. Bu nedenle gebeliğin başlangıcında bu yöntemle görüntü elde etmek mümkün değildir. 18 – 23. haftada ise bebeğin cilt altı dokuları gelişimi tamamlanır. Bu nedenle 18 – 23. haftalarda yani gebeliğin 4,5 ayından itibaren dört boyutlu ultrason değerlendirmeleri yapılabilmektedir.

    Dört Boyutlu Ultrason Güvenli Midir?

    Dört boyutlu ultrason tıpkı diğer ultrason uygulamaları gibi oldukça güvenlidir. Doğru ayda yapıldığı zaman oldukça net görüntü elde edilir ve bebeğin gelişim süreci ile ilgili oldukça önemli bilgiler elde edilebilir. Bu nedenle gebelik sürecinde dört boyutlu ultrason çektirenlerin işlemin güvenliği hakkında herhangi bir tereddüt yaşamasına gerek yoktur. Ses dalgaları hem anne hem de bebek sağlığı açısından oldukça güvenlidir.

    Dört Boyutlu Ultrason ile Neler Tespit Edilebilir?

    Dört boyutlu ultrason, anne ve baba adaylarına yaşattığı duygusal anlar dışında, bebeğin gelişimi ile ilgili de oldukça önemli bulguları ortaya koymaktadır. Dört boyutlu ultrason sayesinde:

    • Yarık dudak, yarık damak, eksik parmak ve omurilik rahatsızlıklarının erken teşhisi mümkündür. İşlemde elde edilen görüntüler, özellikle 2 boyutlu ultrason ile kıyaslandığında çok daha nettir. Bu nedenle uzuvların gelişimi ve uzuvlarla ilgili rahatsızlıklar da erken dönemde tanılanabilir.
    • Ense kalınlığı ölçülebilir ve down sendromu öntanısı konulabilir.
    • Bebeğin cinsiyeti net bir şekilde anlaşılabilir.
    • Bebeğin ağzı, burnu, yüzü görülebilir. Hatta bazı ebeveynler çocuğun kime benzeyeceği hakkında tahmin bile yürütebilir.
    • Bebeğin gelişim analizi yapılabilir.
    • Plasenta anomalileri görülebilir.
    • Anne rahmindeki yapısal ve fiziksel sorunlar tespit edilebilir.

    Dört Boyutlu Ultrason Nasıl Çekilir?

    Dört boyutlu ultrason çekilirken diğer ultrason görüntülemelerinde olduğu gibi özel bir hazırlık süreci gerekmez. Anne adayının göbeğine kayganlaştırıcı jel sürülür ve prob adı verilen cihaz göbek üzerinde gezdirilir. Bu esnada bebeğin anlık görüntüleri bilgisayara aktarılır ve ekrana yansıtılır. Sonrasında ise anne adayı günlük yaşamına devam edebilir.

    Ankara Dört Boyutlu Ultrason Fiyatları 2023

    Dört boyutlu ultrason, bebek bekleyen çiftler için oldukça özel bir deneyimdir. Aynı zamanda bebeğin gelişim sürecini yakından takip etmede de oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Gebelik sürecinde tüm ultrason türlerinden faydalanarak gebelik takibi yapılabilir. Özellikle iki boyutlu ultrasondan elde edilen görüntüler bu noktada hayati öneme sahiptir. Bununla birlikte dört boyutlu ultrason, uzuv gelişimi ve kromozomal rahatsızlıklar bakımından oldukça net veriler ortaya koyar. Fiyatlar ise kliniğe göre değişebilir. Kullanılan cihaz ve problar diğer ultrason türlerine göre daha pahalı olduğu için dört boyutlu ultrason fiyatları da diğer türlere göre daha pahalı olabilmektedir. Ankara dört boyutlu ultrason fiyatları 2023 hakkında detaylı bilgi için kliniğimizi arayabilir ve randevu alabilirsiniz.