Gebelik Takibinde Testler Ankara
Gebelik takibinde testler; hamilelik sürecinde anne ve bebek sağlığının kontrol altında tutulması için uygulanan tetkiklerdir. Gebelik, bebeğin doğumdan önce anne karnında gelişimini tamamladığı zamanı ifade eder. Ortalama 40 hafta süren bu zaman, gebelik süreci olarak adlandırılır. Söz konusu sürecin sağlıklı bir şekilde geçirilmesi, bebeği dış dünyaya hazırlamakta büyük önem taşır. Bu nedenle hamileliğin, belirli zamanlarda yapılan testlerle kontrol edilmesi, bebek ve anne sağlığı için faydalı olacaktır.
Gebelik süreci, gebelik teşhisi konulduğu andan itibaren başlar. Bu tespitten yaklaşık 2 hafta sonra gebelik kesesi ultrasonda izlenebilir. Aynı zamanda ultrason ile dış gebelik olup olmadığı da kontrol edilir. Gebeliğin 4. Haftasından sonra vajinal ultrason yardımı ile bebeğin kalp atışlarını dinlemek mümkündür. Daha sonrasında, gebenin durumunu incelemek için kan ve idrar testleri yapılır.
Hamilelik döneminde yapılan bu testler, diyabet hastalığı, tiroid, kan uyuşmazlığı ve gebeliğin gidişatını etkileyecek herhangi bir anomalinin olup olmadığının incelenmesine olanak tanımaktadır. Söz konusu testler, annenin sağlıklı bir gebelik geçirmesi, bebeğin sağlık durumunun kontrolü, olası hastalıkların oluşumunun engellenmesi ve daha sağlıklı bireylerin yetişmesi için büyük önem taşır.
Yazının devamında gebelik sürecinde testler ile ilgili daha ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz. Ankara gebelik sürecinde testler ile ilgili daha ayrıntılı bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilir, Op.Dr Seda Tamsoy Atlıman’dan randevu alabilirsiniz.
Gebelik Takibi Testleri Nelerdir?
Hamilelik süreci kadınlarda biyolojik ve fizyolojik birçok değişikliğe neden olur. Gebeliğin oluşumunu tespit etmek için test yapılması gerekir. Gebelik testleri, genel olarak hamileliğin başlamasıyla beraber anne adaylarının vücudunda artan Beta-HCG hormonunun ölçülmesi ile gerçekleştirilir. İdrardaki ve kandaki Beta-HCG hormonunu ölçen iki tür testten söz etmek mümkündür.
İdrar ile Yapılan Gebelik Testi
Bu test, eczanelerden alınabilecek küçük test kitlerinin üzerine birkaç damla idrar damlatılarak yapılmaktadır. Sabah ilk idrar ile testin yapılması önerilir. Bu test ile 10-15 dakika içerisinde sonuç almak mümkündür. Test sonucu, kit üzerinde tek çizgi var ise gebeliğin oluşmadığını, çift çizgi var ise gebeliğin oluştuğunu ifade etmektedir.
Kan ile Yapılan Gebelik Testi
Hamileliğin oluşup oluşmadığını belirlemek için uygulanan bir diğer test ise kan testidir. Hamilelik şüphesi bulunanlardan alınan kan örneği, laboratuvarda incelenerek gebelik teşhisi için kullanılır.
Hamilelik şüphesi olanların, kan ile hamilelik testi yaptırmaları önerilmektedir. Tıp literatüründe bu test Beta-HCG testi olarak da adlandırılır. Bu test ile hamileliğin gerçekleşip gerçekleşmediği kontrol edilmekte ve hamileliğin başlangıç süreci tespit edilebilmektedir. Aynı zamanda Beta-HCG testi, dış gebeliğin teşhis edilmesine de olanak sağlar. Dış gebeliğin teşhisi için Beta-HCG testi ile beraber ultrasonografi yapılması da gerekmektedir.
Ultrason, gebelik sürecinde önemli bir yere sahiptir. Hamilelik boyunca farklı amaçlar için kullanılan bir tetkik yöntemidir. Bebeğin ne durumda olduğunu kontrol etmek, büyüme ve gelişme safhalarını gözlemlemek, muhtemel doğum kusurlarını tespit etmek için ultrasondan faydalanılmaktadır. Kan testi ve ultrasonografinin bebek veya anne için herhangi bir risk taşımadığı bilinmektedir.
İkili Tarama Testi Nedir?
Gebeliğin ilk 11-14 haftaları arasında yapılan kan testi, ikili tarama testi olarak isimlendirilir. Bu test ile fetüsteki kromozom bozuklukları tespit edilebilir. Söz konusu test, kromozom bozukluğuna bağlı düşük riskinin de azaltılmasına yardımcı olur. Aynı zamanda kromozom bozukluklarının sebep olduğu hastalıklardan biri olan Down Sendromu riskinin hesaplanması için de büyük önem taşır. İkili tarama testi yapılmadan önce aynı gün, ultrason ile fetüsün ense kalınlığı, burun kemiği oluşumu ve herhangi bir anomalinin olup olmadığı kontrol edilir.
Düşük tehdidi olan hamilelikler, riskli gebelik olarak adlandırılır. Bu tür hamileliklerde, annenin yaşı ve kronik rahatsızlıklar gebelik sürecini etkileyen önemli faktörler arasındadır. Bu nedenle, gebelik sürecinin kontrol altında geçirilmesi oldukça önemlidir. Riskli gebelik durumlarında 10. haftadan başlayarak serbest fetal DNA testi yapılabilir. Bu test ile annenin kanından alınarak elde edilen serbest fetal DNA’lar ile fetal kromozomlar incelenir.
Üçlü ve Dörtlü Tarama Testleri Nedir?
Üçlü ve dörtlü tarama testleri gebeliğin 16 ile 20. haftaları arasında yapılmaktadır. Bu test ile fetüste kromozom anomalisi, spina bifida gibi gelişimsel bozuklukların olup olmadığı tespit edilebilir. Söz konusu testlerde yüksek risk çıkması durumunda, kesin tanının konulabilmesi için başka testler de yapılması gerekebilir. Hastaların yönlendirileceği diğer testler annenin gebeliğinin kaçıncı haftasında olduğuna göre değişiklik gösterir. Hamileliğin 9 ila 13. haftasında bebeğin gen yapısı ve kromozomlarının incelenmesi için koryon villus testi yapılabilir. Kan uyuşmazlığında anemi tespiti ve genetik bozuklukların tespiti için de bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısından örnek alınarak amniosentez testi yapılır.
Detaylı Ultrasonografi Nedir?
Hamileliğin 20 ila 22. haftalarında fetüsün organlarının gelişimi büyük ölçüde tamamlanır. Ultrasonografi ile fetüs detaylı olarak incelenir. Bu incelemede fetüsün organlarının durumu, rahim ağzı uzunluğu, rahmi besleyen damarların kan akışı ayrıntılı bir şekilde gözlemlenir.
Şeker Yüklemesi Nedir?
Hamilelik sürecinde hamilelik hormonlarının etkisi ile anne adaylarında gestasyonel diyabet adı verilen bir şeker hastalığı görülebilir. Bu durum, gebelik şeker hastalığı olarak da adlandırılır. Hamileliğin 24 ila 28. haftalarında görülen bu hastalığın erken dönemde teşhis edilebilmesi için gebelere şeker yüklemesi testi yapılmaktadır. Bu test 75, 50 ve 100 gram olmak üzere mevcut duruma bağlı olarak anneye şeker yüklemesi yapılarak gerçekleştirilir. Test sonucunun yüksek çıkması durumunda, anne adaylarına uygun diyetler belirlenerek tedavi gerçekleştirilir.
Şeker yükleme yada tarama testinin anneye yada bebeğe herhangi bir zararı olmadığı gibi açlık yada tokluk şekerlerinin bakılması yükleme testinin yerini tutmamaktadır.
Yapılan Diğer Gebelik Takibi Testleri Nelerdir?
- Gebeliğin 28 ila 36. haftalarında ultrasonla kontroller devam eder. Hamileliğin bu döneminde anneden idrar örneği alınarak herhangi bir enfeksiyon olup olmadığı kontrol edilmektedir. Bununla beraber annenin tansiyonu ve kilosu da takip altına alınır.
- 36.haftadan sonra yapılan kontroller sonucunda, doğumun nasıl gerçekleşeceği planlanır. Normal doğumun gerçekleşmesine engel teşkil edecek bir durumla karşılaşıldığında, sezeryan ile doğum planlaması yapılır. 36. haftadan itibaren bebeğin mevcut durumunu izlemek için NST testine başvurulur. NST testi 36.haftadan itibaren haftada bir, 40. haftadan sonra ise 2-3 günde bir olmak üzere doğumun başlayacağı zamana kadar tekrarlanır.
Ankara Gebelik Takibi Testleri Fiyatları
Gebelik sürecinde uygulanacak olan testler; anne adaylarının sağlık durumuna, yaşına ve kilosuna göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle Ankara gebelik süreci testleri fiyatları ile ilgili detaylı bilgi için kliniğimizle iletişime geçebilir, Op.Dr. Seda Tamsoy Atlıman’dan randevu alabilirsiniz.