Hafta Hafta Gebelik Ankara
Anne adaylarının yaşadığı gelişmeler hafta hafta gebelik Ankara sürecinde etkisi artmaktadır. Bu sırada vücutta salgılanan hormonlar artar ve bebeğin gelişmesini sağlar. Sürecin güvenli ve rahat geçebilmesi için kişinin bu değişimleri bilmesi ve her bir haftaya hazırlıklı olması önemlidir. Bu yüzden anne adayının hamile olduğunu öğrendiği an ile doğuma kadar ilerleyen zaman arasında gebelik takibi yapılır. Sağlık Bakanlığı tarafından gebelik takip muayeneleri 30. haftaya kadar ayda bir kez, sonrasında ayda iki kez olmak üzere önerilir. Hafta hafta gebelik Ankara hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için yazının devamını okuyabilir ve kliniğimize ulaşarak Op. Dr. Seda Tamsoy Atlıman ile iletişime geçebilirsiniz.
1 – 2. Hafta
Gebeliğin ilk iki haftası kişi aslında hamile değildir. Hamileliğin ilk haftası olarak sayılan hafta kadının regl gördüğü son haftadır. Regl döneminin başlangıcından 14 gün sonra yumurtalıklarda yer alan yumurtalardan biri kadının rahminin iki yanında bulunan fallopi tüplerinde döllenmeye hazırlanır. Bu dönemde korunmadan cinsel ilişkiye giren kadının yumurtaları sperm tarafından döllenebilir. Eğer döllenme gerçekleşirse zigot oluşur ve bu zigot gelişmek üzere anne rahmine yerleşir.
3 – 4. Hafta
Blastosit olarak adlandırılan bu dönemde fallopi tüplerinden rahme ilerleyen zigot bölünerek hücre sayısını arttırır. Zigot bu aşamada yaban çileği görünümündedir. 2-3 gün boyunca serbestçe hareket eden zigot sonrasında uterusa tutunur. Zigotun uterusa tutunan kısmı bebeğin beslenmesini sağlayacak plasentayı geliştirirken iç kısmında yer alan hücrelerden embriyo oluşur. Gebeliğin ilk belirtisi olan regl gecikmesi bu dönemde olur ve genellikle gebelik bu dönemin sonunda anlaşılır. Kadın yorgun hissedebilir, sık idrara çıkma, karında şişlik, memelerde hassasiyet ve bulantı gibi şikayetlerle karşılaşabilir.
5 – 6. Hafta
5-6. haftalarda embriyo halini alan bebek 4-5 mm büyüklüğündedir. Embriyonun beyin, omurilik, kulak ve göz gibi organları oluşmaya başlar, damarları gelişir, kol ve bacağın gelişeceği çıkıntılar oluşur, ilkel bir formda olan kalbi atmaya başlar. Göbek bağı ortaya çıkar, beyin ve sinir sistemi yapılanır. Vücudu C harfine benzer bir şekilde görülür.
7 – 8. Hafta
Artık embriyo 7-14 mm büyüklüğündedir. Beyin ve yüzü gelişirken yüzünde burun delikleri oluşmaya başlar. Kalp yapısı gelişir, karaciğer, kulak kepçesi, üst dudak gibi dokuları belirginleşir. Anne adayı daha yoğun bir şekilde bulantı, kusma, sık idrara çıkma, göğüslerde hassasiyet, halsizlik, kalp hızında artış gibi belirtiler verir.
9 – 10. Hafta
Embriyo yaklaşık 21-40 mm’dir. El ve ayakları aralarında perde olacak şekilde belirginleşmeye başlar. Boyun, gözleri korumak için göz kapakları gelişir. Kafası yuvarlaklaşır. El ve ayaklarında bulunan perdeler kalkmaya başlar, deri ve tırnakları büyür. Hareket etmeye başlayan fetüsün cinsiyete bağlı hormonları salgılanır. Meme ucu etrafındaki halkanın rengi koyulaşır ve genişler. Hamileliğin 2. ayında görülen belirtiler devam eder. Bu dönemde kadın dikkatli olmalıdır çünkü düşükler bu dönemde gerçekleşebilir.
13 – 14. Hafta
Bükülü duran fetüsün baş kısmından kalçaya kadar uzunluk (CRL) 8 cm’ye ulaşır. Bu dönemde ultrason yardımıyla cinsiyet anlaşılabilir. Bebeğin saçları uzar, damağı oluşur, kafasındaki, kol ve bacaklarındaki kemikler daha sert bir yapıya sahip olur. Fetüsün göbek bağı iç kısmında gelişmekte olan ince bağırsakları karnının içine doğru ilerler ve bölgeye yerleşir. Artık bebek idrarını yapabilir. İdrar anne adayının karnında yer alan amniyotik sıvıya bırakılır.
15 – 16. Hafta
Bebeğin saç oluşumu belirginleşir, gözleri çıkıntı oluşturur ve emme hareketine başlar. Kız bebeklerin yumurtalıklarında küçük yumurtalar oluşturur. 16. hafta itibariyle anne adayında bulantı azalır ancak solunum miktarında artış, baş dönmesi, göğüste daralma hissi yaşanabilir.
17 – 18. Hafta
Fetüs ortalama 16 cm’dir. Bebek eğer kızsa vajina ve uterusu oluşur. Bebeğin hareketleri hissedilmeye başlar. Annenin memelerindeki değişiklikler ve 16. haftadaki bulgular devam eder.
23 – 24. Hafta
Bebek yaklaşık 20 cm, ağırlığı 630 gramdır. Bebeğin el ve ayak izleri, kaşları gelişir. Bu dönemde kız bebeklerin ömür boyu kullanacağı yumurtaların üretimi tamamlanır, erkek bebekte ise testisler karın içine doğru ilerler. Bebek artık uyumaya ve uyanmaya başlar. 24. haftada doğan bebekler yaşayabilir. Artık anne ilk sütü üretmeye başlar ve kimi zaman uterus ve karın kasılmaları yaşayabilir. Bu kasılmalar normaldir.
25 – 26. Hafta
Fetüs 23 cm olur, ağırlığı ise yaklaşık 830 gramdır. Bebeğin vücudunda yağ oranı artar ve doğuma kadar devam eder. Bebekteki asıl kilo alımı bu dönem itibariyle gerçekleşir. Anne sesi gibi tanıdık seslere tepki verme 25-26. Haftalarda görülebilir. Bebeğin nefes alıp vermesine yardımcı olan surfaktan akciğerlerde gelişir. Bu haftalarda erken doğum yaşanma olasılığı varsa anneye steroid enjekte edilerek surfaktanın daha hızlı gelişmesi sağlanır.
27 – 28. Hafta
Ortalama 25 cm olan bebeğin ağırlığı 1000 gramdır. Bu dönemde bebeğin gözleri açılmaya, kirpiklere ortaya çıkmaya başlar. Kilo artışı devam ederken bebeğin cildindeki kırışıklar açılır ve gerginleşir. Bu dönemde doğum gerçekleşirse %90 ihtimalle zihinsel ve fiziksel gelişiminde problem olmayan bebek dünyaya gelir. Doğum gerçekleşmediği takdirde anne adayının karnı büyümeye devam eder, sırt ağrıları başlayabilir ancak baş dönmesi azalır.
29 – 30. Hafta
Yaklaşık 27 cm e ulaşan bebeğin ağırlığı 1700 gramdır. Erkek bebekte 30-34. haftalarda testisin skrotum torbaya inmeye devam etmesi sebebiyle bu dönemde doğan erkek bebeklerde testis henüz skrotum torbaya inmemiş olabilir. Kemik gelişimini bu haftalarda tamamlayan bebeğin kemikleri yumuşak bir yapıya sahiptir. Saçlar tamamen oluşur ve gözü açılır.
31 – 32. Hafta
Fetüs yaklaşık 28 cm, ağırılığı ise 1700 gramdır. Sinir sistemi vücut ısısını ayarlamaya başlayan bebek nefes alıp verir.
Anne adayı bebek büyüdüğü için daha çok yorulmaya ve daha zor nefes alıp vermeye başlayabilir. Annenin bağırsağında hemoroit, bacaklarında varis oluşabilir. İdrar kaçırması, Braxton-Hicks kasılmaları, kabızlık, göğüste yanma görülebilir. Kadındaki hormonların değişimi dolayısıyla saçlarında canlılık ve parlaklık artabilir.
33 – 34. Hafta
Bu dönemde ortalama 2000 gram ağırlığında olan bebek 48 cm’ye kadar uzayabilir. En yüksek seviyesinde olan amniyon sıvısı miktarı gün geçtikçe azalmaya başlar. Bebek kendi bağışıklık sistemine sahip olur ve olası enfeksiyonlara karşı savaşır. Bebeğin tırnakları tamamen uzar. Anne Braxton-hicks kasılmaları yaşayabilir. Bu kasılmalar doğum sancısı değildir. Annenin bol sıvı tüketmesi tavsiye edilir.
35 – 36. Hafta
Organlarının tamamı olgunlaşan bebek yaklaşık 2500-2700 gram ağırlığındadır. Doğum kanalından kolaylıkla geçebilmesi için kafatası yumuşaktır. Bu hafta itibariyle büyüme yavaşlar kendini kilo alımına bırakır. Bu haftalarda doğan bebekler doğduğu takdirde dış ortamda büyümesini tamamlayabilir.
37 – 38. Hafta
Ortalama 2900 grama ulaşan bebeğin nefes alıp vermesiyle solunumu sağlayan kaslar, parmağını emmesi ile yanak kasları güçlenir. Akciğer ve ses telleri güçlenen bebeğin sürfaktan üretimi tamamlanır.
39 – 40. Hafta
Bebeğin cildi verniks olarak adlandırılan, bebeği enfeksiyonlara karşı koruyan beyaz bir maddeyle kaplanır. Bebek doğuma tamamen hazırdır.
Ankara Hafta Hafta Gebelik Takibi Fiyatları 2023
40 hafta süren gebelik boyunca anne ve bebekte birçok değişim görülür. Her hafta görülen gelişmeler birbirinden farklıdır. Süreci anne ve bebek adına güvenli ve sağlıklı gerçekleştirebilmek için gebelik takibi önemli bir süreçtir. Hafta hafta gebelik takibi Ankara fiyatları hakkında merak ettiklerinizi sormak için kliniğimiz ile iletişime geçebilir ve Op. Dr. Seda Tamsoy Atlıman’dan randevu alabilirsiniz.