HPV – Genital Siğil Tedavisi Ankara

    Ankara HPV – Genital Siğil Tedavisi; cinsel yolla bulaşan bir mikroorganizma olan Human Papilloma Virüsün tedavisidir. 200’e yakın çeşidi bulunan HPV’nin bazı türleri hem kadınlarda hem de erkeklerde genital siğillere neden olabilir. Genital bölgede çıkan bu siğiller, genellikle herhangi bir belirti vermez. Bazı durumlarda vajen içinde ya da rahim ağzında da siğiller oluşabilir. Belirtiye neden olmayan bu siğiller ancak düzenli jinekolojik muayene ile tespit edilebilir.

    HPV’nin bazı türleri, kadınlarda oldukça yaygın olarak karşılaşılan rahim ağzı kanserinin de temel sebepleri arasındadır. Erkeklerde ise HPV’ye bağlı olarak penis kanseri görülme riski bulunur. Korunmasız cinsel ilişkide risk daha fazla olmakla beraber HPV, cilt teması ile geçtiği için kondom kullanımı ile dahi bulaşma ihtimali bulunur. Bu nedenle HPV enfeksiyonu dünya genelinde oldukça yaygındır.

    Yazımızın devamında HPV – Genital Siğil Tedavisi ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz. Ankara HPV – Genital Siğil Tedavisi için kliniğimizle iletişime geçebilir ve Op. Dr. Seda Tamsoy Atlıman’dan randevu alabilirsiniz.

    HPV Nedir?

    Human Papilloma Virüs, cinsel yolla bulaşan bir mikroorganizmadır. 200 kadar farklı türü olan bu virüs, ten teması sonucunda bulaşarak kişiyi enfekte eder. Cilt üzerinden bulaştığı için korunmalı cinsel ilişki esnasında dahi bulaşma riski bulunur. Bu nedenle oldukça yaygın bir enfeksiyondur. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 50 yaşına kadar olan bireylerin %85’inde HPV ile enfekte olma söz konusudur.

    HPV enfeksiyonu sonucunda ortaya çıkacak belirti ve şikâyetler hem kişilerin bağışıklık sisteminin gücüne hem de enfekte olunan virüs türüne göre değişiklik gösterir. Çoğu durumda bağışıklık sistemi, HPV’yi yok ederek siğil oluşmasını engelleyebilir. Ancak HPV’nin bazı türleri de kanser riski barındırır.

    HPV Tipleri Nelerdir?

    HPV 150 den fazla tipe sahip bir virüstür. Bunların arasından 14’ü yüksek kanser riski barındırır. 6 tanesi ise düşük kanser riskine sahiptir. Toplamda 20 tip HPV kanser riski taşırken 40 tip HPV ise genital siğillere yol açar.

    Hangi HPV Tipleri Genital Siğile Neden Olur?

    HPV Tip 6 ve HPV Tip 11 genital siğile yol açma riski en yüksek olan virüs tipleridir. Bu tiplerin kansere neden olma olasılığı ise düşüktür. Enfekte olunduktan sonra siğillerin oluşmasında genetik ve fiziksel faktörler de önemli yer tutar. Bunların yanı sıra 40’a yakın HPV tipi de genital siğillere yol açma riski taşır.

    Hangi HPV Tipleri Kansere Yol Açar?

    Kansere neden olma açısından en yoğun risk barındıran HPV tipleri 16 ve 18’dir. Bunun yanı sıra, Tip 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 ve 68’de yüksek riskli virüs türleridir. Kanser açısından düşük riske sahip HPV tipleri ise Tip 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72, 81’dir.

    Genital Siğil Nedir?

    Genital siğiller hem kadınlarda hem de erkeklerde HPV enfeksiyonu  sonucunda ortaya çıkabilen, ciltte küçük kabarıklıklar olarak kendini belli eden oluşumlardır. Genellikle deri ile aynı renkte olmakla beraber gri ya da kahverengi de olabilirler. Kondiloma ya da kondiloma aküminatum olarak adlandırılan bu siğiller, birçok vakada herhangi bir belirti ya da şikâyete yol açmaz.

    Genital siğiller, genellikle birden fazla sayıda ortaya çıkar. Bazı hastalarda kaşıntı gibi şikayetlere neden olabilir. Ancak belirti vermedikleri durumda iç genital bölgede oluşan siğillerin tespit edilmesi zor olabilir. Bu tür durumlarda siğiller, genellikle jinekolojik muayene esnasında tespit edilir.

    Genital siğiller iç ve dış genital bölgenin yanı sıra anüste ve ağızda da çıkabilir. Anal ya da oral  birliktelikten sonra bu alanlarda da siğil oluşumu ile karşılaşmak mümkündür. Aynı zamanda iç bacaklarda ve kasıklarda da siğil oluşumu görülebilir.

    HPV Nasıl Bulaşır?

    Human Papilloma Virüs, cinsel yolla bulaşan bir mikroorganizmadır. Cinsel ilişki sırasında tensel temas ile bir kişiden diğerine geçerek enfeksiyona neden olur. Prezervatif ile korunulduğunda dahi cilt teması tamamen kesilmediği için korumalı cinsel ilişkide de HPV enfektesi gerçekleşebilir. Ancak bununla birlikte kondom kullanımı bulaş riskini azaltan bir faktör olarak karşımıza çıkar.

    Genital Siğil Neden Olur?

    Genital siğil, HPV’nin bazı türleri ile enfekte olunması sonucunda olur. Ancak bununla birlikte HPV enfeksiyonu sonucunda genital siğillerin gelişimi herkeste görülmeyebilir. Bireylerin bağışıklık sisteminde düşüş yaşandığında siğil gelişmesi ihtimali daha yoğundur.

    HPV – Genital Siğil Belirtileri Nelerdir?

    HPV’ye bağlı gelişen genital siğiller, birçok hastada herhangi bir belirtiye yol açmaz. Ancak görüldüğü alana bağlı olarak kaşıntı ve cinsel birliktelik sırasında kanama gibi şikâyetlere de neden olabilir.

    HPV – Genital Siğil Tedavisi Nasıl Yapılır?

    HPV ile enfekte olunduktan sonra enfeksiyonu yoketmek için herhangi bir yöntem yoktur. Bu nedenle enfekte olunmadan önce hem kız hem de erkek çocuklarda HPV aşısı yaptırılması oldukça önemlidir. 9 yaşından sonra uygulanabilen HPV aşısı, yetişkinlik döneminde hem genital siğillere hem de kansere karşı koruma sağlar.

    HPV ile enfekte olunması sonucu gelişen genital siğillerde ise farklı tedavi yöntemlerinden söz etmek mümkündür.

    • Medikal kremler
    • Sıvı nitrojen ile dondurma
    • Siğillerin yakılması
    • Cerrahi yöntemlerle siğillerin alınması seçenekleri arasından hastaya en uygun olanı tercih edilir.

    Dondurma, yakma ya da cerrahi müdahale öncesinde lokal anestezi uygulanarak hastanın işlem esnasında ağrı ya da acı hissetmesi engellenir.

    Ankara HPV – Genital Siğil Tedavisi Fiyatları

    HPV’ye bağlı gelişen genital siğiller söz konusu olduğunda birden fazla tedavi yönteminden bahsetmek mümkündür. Bu durum tedavi ücretlerinin de seçilen tedavi planına göre değişmesine neden olur. Ankara HPV – Genital Siğil Tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi için kliniğimizle iletişime geçebilir ve Op. Dr. Seda Tamsoy Atlıman’dan randevu alabilirsiniz.