Kapalı Yumurtalık Kisti Ameliyatı Ankara

    Kapalı yumurtalık kisti ameliyatı Ankara overlerde oluşan kistlerin laparoskopik yöntemle alındığı cerrahi operasyondur. Yumurtalık kistleri içi sıvı veya katı  ile dolu olabilen ve kist duvarı ile çevrelenmiş over (yumurtalık) yapısında meydana gelen kist yapılarıdır.  Kistler vücudun farklı bölgelerinde oluşabilen ve genelde iyi huylu olan tümörlerdir. Yumurtalık diğer ismiyle over kistleri ise genelde kanser riski teşkil etmez iken kistin gelişimi sebebiyle bazı kadın hastalıkları ve rahatsızlıklarına sebebiyet verebilmektedir. Yumurtalık kistlerinin tedavisinde medikal yollar kullanılabilse de ilaç tedavisi kalıcı sonuç vermeyebilir. Ayrıca hastanın hamilelik planı varsa, kistin aşırı büyük veya kötü huylu olduğu durumlarda yumurtalık kisti ameliyatı uygulanır. Kapalı yumurtalık kisti ameliyatı Ankara hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Seda Tamsoy Atlıman ile görüşebilirsiniz.

    Yumurtalık (Over) Nedir?

    Halk arasında yumurtalık olarak bilinen over yapısı kadın üreme sisteminde hormon ve yumurta üretimini sağlayan organdır. Yumurtalıklar iki tane olmak üzere rahmin etrafında bulunur. Yumurta hücresi adet kanamasından sonra ovulasyon döneminde overler tarafından üretilen üreme hücreleridir. Bu yumurta sperm ile döllendiği takdirde gebe kalınır ve adet kanaması kesilir. Diğer yandan döllenme yaşanmazsa üretilen yumurta ve endometrium gibi döllenme hazırlıkları için üretilmiş yapılar adet kanamasıyla beraber vücuttan atılır. Her ay bu döngünün tekrarlanmasını sağlayan östrojen ve progesteron hormonları da over tarafından üretilmektedir.

    Yumurtalık Kisti Ankara Nedir?

    Yumurtalıklarda oluşan geneli iyi huylu olan içi su dolu yapılara yumurtalık kisti ya da over kisti denmektedir. Yumurtalık ve rahim kistleri çeşitli şekillerde bulunabilir. Bu kistlerin sayısının fazla olması ya da aşırı gelişmesi gibi durumlarda farklı hastalık ve rahatsızlıklar oluşabilir. Yumurtalık kisti belirtileri:

    • Adet kanamasının düzensiz ve fazla miktarda olması
    • Dismenore (şiddetli ağrı görülen adet kanaması)
    • Kısırlık
    • Adet döneminde dışkılamada zorluk ve kabızlık
    • Başarısız sonuçlanan gebelik ve düşükler
    • Cinsel ilişki sırasında ve sonrasında ağrı
    • İdrar yapmada problemler
    • Alt karın bölgesinde yaşanan ağrı ve kramplar şeklinde olabilmektedir.

    Yumurtalık kisti tanısı bu tarz şikayetleri olan hastalarda yapılan ultrason ve MR gibi görüntüleme yöntemi ile teşhis edilebilir. Bazı over kistleri bir belirti vermeden kendiliğinden kaybolabilir veya düzenli yapılan kontrollerde ortaya çıkabilir. Kanser riskinin kontrol edilmesi için MR ve ultrasona kan testleri eklenebilir. Bu görüntüleme yöntemleri kistin çeşidi, boyutu, sayısı gibi durumları ortaya koymaktadır.

    Yumurtalık Kisti Çeşitleri Nelerdir?

    Yumurtalık kistleri oluşum sebepleri ve oluştukları bölgelere göre farklı çeşitlerde bulunabilir. En sık görülen yumurtalık kistleri ; folikül kisti, endometrial kist (çikolata kisti), korpus luteum kisti, dermoid kist ve kanser riskli kistler şeklinde sıralanabilir. Bu kistler üç ana başlıkta incelenebilir:

    • Fonksiyonel Kistler (Korpus luteum ve folikül kisti)
    • Patolojik Kistler ( Çikolata kisti, dermoid kist)
    • Kötü huylu kistler

    Fonksiyonel kistler ovulasyon sonucu oluşan yumurta hücresinin küçülüp adet döneminde vücuttan atılmadığı durumlarda oluşur. Bu kistler genellikle zararsızdır. Ortalama 2 veya 3 ay içerisinde kendiliğinden kaybolurlar. Folikül kistleri, ovulasyonda üretilen yumurtanın çatlamayıp gelişmeye devam etmesi ile oluşur. Bu kistler özellikle genç kadınlarda görülürken fazla belirti göstermezler. Kendiliğinden iki ay içerisinde yok olabilen folikül kistleri daha uzun süre kaybolmaz ise doğum kontrol hapları ile kontrol altına alınabilir. Bu kistler bazı hastalarda adet gecikmesi ve ağrıya sebep olabilir.

    Korpus luteum kisti

    Döllenme sonrası yumurtanın içinden ayrıldığı korpus luteum dokusunun çatlamayıp kiste dönüşmesiyle oluşur. Korpus luteum yapısı döllenmeden sonra progesteron üretimini bellir bir süre boyunca sağlamaktadır. Normal şartlarda hamileliğin ikinci ayında kaybolması beklenir. Korpus luteum kisti 2 ya da 3 cm boyutuna ulaşabilir ve nadir de olsa iki over yapısında da bulunabilir. Bu kist hormon salgıladığı için adet döngüsünde düzensizliğe sebep olabilir. Kist 5 cm kadar gelişirse veya komplikasyonlara sebep olursa alınması gerekebilir. Diğer türlü kendiliğinden kaybolması beklenir.

    Çikolata kisti

    Diğer ismi ile endometrial kist döllenen yumurtanın tutunması için kalınlaşan endometrium yapısının rahim içi dışında bir yerde gelişmesi ile oluşur. Çikolata kisti kısırlık, adet döneminde şiddetli ağrı, ara kanamalar ve lekelenmeler olarak farklı sorunlara yol açabilir.

    Dermoid kist

    Êmbriyonik tabakalardan  gelişen, içi kıl, diş, yağ ve deri gibi yapılar taşıyan bu kistler genellikle iyi huyludur. Komplikasyona sebep olmadığı sürece tedavi gerektirmez.Son olarak kanser riski taşıyan kistler ise kistin içinde bulunan katı miktarının sıvı miktarından fazla olduğunda ortaya çıkar. Bu kistlerde cerrahi müdahale gerekir.

    Kapalı Yumurtalık Kisti Ameliyatı Nasıl Uygulanır?

    Yumurtalık kisti tedavisi medikal ve cerrahi yöntemle yapılabilir. Medikal yöntemde hormon tedavisi ve doğum kontrol ilaçları kullanıldığından hastanın gebelik planı olduğunda cerrahi müdahaleye başvurulur. Ayrıca fazla gelişmiş, çok sayıda olan veya kanser riski taşıyan kistlerde cerrahi operasyon ile alınabilmektedir.

    Kapalı yöntemle yapılan kist ameliyatında laparoskopik ve robotik cerrahi yöntemler uygulanır. Bu kapalı ameliyat yöntemlerinde küçük kesiler kullanılır. Bu kesiler üzerinden görüntüleme cihazı ile kesici ve yanıcı başlıklı cihazlar yerleştirilir. Görüntüleme yapılırken yumurtalık kistleri ya tek parça olarak ya da parçalanarak çıkarılmaktadır. Kapalı ameliyat yöntemlerinde kesik boyutları küçük olduğundan daha risksiz ve konforlu bir ameliyat uygulanır.

    Ankara Kapalı Yumurtalık Kisti Ameliyatı Fiyatları

    Yumurtalık kistleri içi dolu keseye benzer yapılarda yumurtalığa bağlı olarak ortaya çıkan oluşumlardır. Yumurtalık kistlerinin fazla gelişmesi durumunda kadınlarda kısırlık, adet düzensizliği ve kanama problemleri gibi sorunlar oluşturabilir. Ayrıca bazı kist yapıları kanser riski taşımaktadır. Yumurtalık kistlerinin ciddi boyuta ulaştığı ve kötü huylu olduğu durumlarda kapalı ameliyat yöntemi ile bu kistler alınmaktadır. Ankara kapalı yumurtalık kisti ameliyatı fiyatları 2023 hakkında detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için kliniğimiz ile görüşebilirsiniz.