Polikistik Over Sendromu Ankara

    Ankara polikistik over sendromu; yumurtalıklarda görülen kistler ve hormonal düzendeki bozukluklar ile karakterize bir hastalıktır. PKOS olarak da bilinir. Oldukça sık karşılaşılan bu rahatsızlık, tedavi edilmediğinde kısırlık ve diyabet gibi ciddi sorunlara da neden olabilir. Bu nedenle alanında deneyimli bir kadın doğum uzmanına başvurarak polikistik over sendromu tedavisine başlamak oldukça önemlidir.

    Polikistik over sendromu görülen hastalarda erkeklik hormonu olarak da bilinen androjen hormonların seviyelerinde yükselme olur. Bu durumun neticesinde ise ciltte sivilcelenme, yağlanma ve kıllanma gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Yazımızın devamında polikistik over sendromu ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz. Ankara polikistik over sendromu tedavisi için kliniğimizle iletişime geçebilir ve Op. Dr. Seda Tamsoy Atlıman’dan randevu alabilirsiniz.

    Polikistik Over Sendromu Nedir?

    Kadın hastalıklarından biri olan polikistik over sendromu; adet düzensizliği, yumurtalık kistleri, hormonal dengede bozulma gibi semptomlarla ortaya çıkan bir hastalıktır. Yumurtalama sürecinin tamamlanamaması ve yumurta hücreleri barındıran foliküllerin yumurtalıklarda kistleşmesi ile ortaya çıkar.

    Polikistik over sendromu hastalarında görülen yumurtalık kistleri genellikle iyi huylu ve küçük boyutludur. Folikül kisti olarak adlandırılan bu kistler, yumurtaların gelişimlerini tamamlayamaması sonucunda ortaya çıkar. Bu durumun temelinde yatan neden ise genellikle hormonal düzendeki bozulmadır.

    Polikistik over sendromu yaşayan hastalarda erkeklik hormonlarında görülen artış sonucunda birtakım fiziksel belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtilerin ortaya çıkması ile beraber hastaların alanında deneyimli bir hekime başvurması oldukça önemlidir. Çünkü polikistik over sendromu tedavi edilmediğinde kısırlık gibi istenmeyen sonuçların ortaya çıkması ihtimali bulunur.

    Polikistik Over Sendromu Neden Olur?

    Adet döngüsü içerisinde hormonal düzende bazı değişiklikler meydana gelir ve bu değişiklikler sonucunda vücutta birtakım fiziksel belirtiler ortaya çıkar. Yumurtalıklarda bulunan folikül isimli kesecikler yumurta hücrelerini içinde barındırır ve bu döngü içerisinde yumurtalar, bu kesecikler içerisinde gelişimlerini tamamlar. Hormonal düzende meydana gelen bozukluklar sonucunda yumurtaların gelişimlerini tamamlayamaması folikül kistlerinin oluşmasına neden olur.

    Yumurtalıklarda meydana gelen kistler, hormonal düzenin daha da bozulmasına neden olur. Bu durum ise yumurtlama sürecinin sağlıklı bir şekilde tamamlanmasını giderek daha fazla güçleştirir. Bunun sonucunda gelişimlerini tamamlayamayan yumurta hücrelerini taşıyan foliküller kistleşmeye devam eder ve yumurtalıklarda çok sayıda kist meydana gelir. Genetik ve çevresel faktörler, bu durumun temel sebepleri arasına gösterilebilir.

    Aile bireylerinde polikistik over sendromu olan kadınlarda bu hastalığın görülme riski daha fazladır. Bunun yanı sıra normal kilonun üzerinde olmak da polikistik over sendromuna neden olabilen bir durumdur. Kilolu bireylerde görülen insülin direnci sonucunda kandaki insülin hormonu seviyesinde artış olur. Hormonal dengedeki bu bozulma androjen hormonların da artmasına neden olur ve yumurtlama sürecinin sağlıklı bir şekilde tamamlanması mümkün olmaz. Bu durum neticesinde polikistik over sendromu ortaya çıkabilir.

    Günümüzde kullanılan tarım ilaçlarının olumsuz yan etkileri de bu hastalığın yaygınlaşmasına neden olmaktadır. İnsan sağlığına zararlı kimyasallar, hormonal dengenin bozulmasına sebep olarak polikistik over sendromunun açığa çıkmasına ortam hazırlayabilir.

    Polikistik Over Sendromu Belirtileri Nelerdir?

    Yumurtalıklarda ortaya çıkan kistler, hastalarda belirli şikâyetlerin oluşmasına neden olur. Polikistik over sendromu belirtileri arasında en sık karşılaşılanlar:

    • Düzensiz adet kanamaları
    • Ciltte yağlanma, özellikle yüz ve sırtta ortaya çıkan sivilcelenme
    • Tüylerde artış olması
    • Kilo alma
    • Ses kalınlaşması
    • Hamile kalamama
    • Saç dökülmesi
    • Ara vajinal kanama
    • Depresyon
    • Ciltte lekelerin ve kararmaların oluşması
    • İnsülin direnci
    • Memelerde hassasiyet olarak sıralanabilir.

    Polikistik Over Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Polikistik over sendromu tedavisinde temel amaç hormonal dengenin sağlanması ve bu sayede yumurtalıklarda kist oluşumunun önüne geçilmesidir. Bu doğrultuda en sık başvurulan yöntem, hastalara ilaç reçete edilmesidir. Tedavi sürecinde kullanılan doğum kontrol hapları hem hormonal dengenin sağlanmasında hem de yumurtlama sürecinin durdurulmasında etkili olur. Bu sayede yarıda kalan bir yumurtalama süreci söz konusu olmayacağı için yumurtalıklarda kist gelişmesi de mümkün olmaz. Kistlerin ortadan kalması ile beraber hormonal denge de daha düzenli hâle gelir. Doğum kontrol hapları bu dengenin korunmasına da yardımcı olur.

    Bazı hastalarda ise doğum kontrol hapı yerine hormon ilaçlarının kullanılması söz konusu olabilir. Tedavi sürecinde verilen ilaçlar ile hormonal dengenin yeniden kurulması amaçlanır. Bu sayede denge yeniden oluşturularak yumurtlama sürecinin sağlıklı bir şekilde tamamlanmasına destek olunur. Gelişimini tamamlayan yumurta hücreleri, folikül kistlerinin oluşmasına neden olmayacağı için kist gelişimi ortaya çıkmaz.

    Bazen sadece diyet ve egzersiz ile insülin direnci kırılarak kilo fazlası olan  polikistik overli hastaların düzenli adet görmesi sağlanabilir.

    Polikistik Over Sendromu Tedavi Edilmezse Ne Olur?

    Polikistik over sendromu, tedavi edilmediğinde diğer ciddi hastalıkların da önüne açabilen bir rahatsızlıktır. Bu nedenle bu hastalığın belirtilerini gösteren kişilerin mutlaka alanında deneyimli bir kadın doğum uzmanına başvurması gerekir. Polikistik over sendromu tedavi edilmezse ortaya çıkabilecek diğer sorun ve rahatsızlıklar:

    • Kısırlık
    • Obezite
    • Diyabet
    • Karaciğer yağlanması
    • Hipertansiyon
    • Depresyon ve anksiyete gibi psikolojik rahatsızlıklar
    • Uyku apnesi olarak karşımıza çıkar.

    Ankara Polikistik Over Sendromu Tedavisi Fiyatları

    Polikistik over sendromu tedavisinin planlanabilmesi için öncelikli olarak hastaların alanında deneyimli bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı hekime başvurmaları gerekir. Hekimin gerçekleştireceği test ve tetkikler sonucunda polikistik over tanısı konulan hastalarda en uygun tedavi seçenekleri değerlendirilir. Tedavi ücretleri üzerinde muayene ücreti, yapılan testler, tetkikler ve bunların ücretleri gibi değişkenler belirleyici olur. Yapılacak olan testler, hastadan hastaya değişebilir. Bu durum ücretlerin de değişmesine neden olabilir.

    Ankara polikistik over sendromu tedavisi fiyatları, başvurulan klinik ya da hastaneye bağlı olarak da farklılaşabilir. Tedavi ücretleri ile ilgili detaylı bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilir ve Op. Dr. Seda Tamsoy Atlıman’dan randevu alabilirsiniz.