Rahim Alınması Ankara

    Rahim alınması Ankara; kadın üreme sisteminde görülen rahatsızlıkların tedavi edilmesi amacıyla rahmin çıkarılmasını amaçlayan cerrahi uygulamadır. Tıp dilinde “histerektomi” olarak da bilinen bu işlem, kişinin ihtiyaçlarına göre farklı tekniklerle yapılabilir. Günümüzde yapılan rahim alma ameliyatlarının büyük kısmı laparoskopi dediğimiz, kapalı yöntemle yapılmaktadır. Bununla birlikte gerekli durumlarda açık ameliyat yöntemi de tercih edilebilir.

    Rahim alındıktan sonra gebelik  mümkün değildir. Bu nedenle histerektomi yapılmadan önce mutlaka hastanın sağlık durumu detaylı olarak değerlendirilmeli; eğer hasta genç yaşlarda ise gebelik isteği de göz önünde bulundurulmalıdır. Ankara rahim alınması hakkında tüm sorularınız için Op. Dr. Seda Tamsoy Atlıman ile iletişime geçebilirsiniz.

    Rahim Alınması (Histerektomi) Nedir?

    Kadın üreme sisteminde rahmin önemli bir rolü vardır. Rahim yani uterus, bebeğin büyümesi için ideal yapıdadır. Temel olarak 2 kısımdan oluşur. Boyun adı verilen serviks kısmı, rahim boşluğu ile vajina arasında bir bağlantı görevi görür. Rahimden atılan dokular, kadında her ay düzenli adet kanamasının olmasına neden olur ve üreme işlevinin sağlıklı bir şekilde devam etmesine yardımcı olur.

    Kadın hastalıkları ve doğum alanına giren pek çok rahatsızlık, rahmin sağlıklı işlevini yerine getirmesini engelleyebilir. Bu noktada rahmin tamamen çıkarılması tercih edilebilir. Bu cerrahi prosedür, tıp dilinde “histerektomi” olarak adlandırılır. Yaygın olarak “rahmin alınması” olarak adlandırılan bu işlemin sonunda gebelik ihtimali tamamen ortadan kalkar ve düzenli adet kanamaları kesilir. Hastalığın türüne ve seyrine göre işlem sırasında rahim ile birlikte yumurtalık ve tüplerin çıkarılması da gerekebilir.

    Rahim Neden Alınır? Histerektomi Neden Yapılır?

    Rahmin alınması, özellikle ileri yaşlarda oldukça sık uygulanan cerrahi işlemlerden biridir. Özellikle uzun süre seyreden, kronikleşmiş ya da kadın üreme sistemini ciddi şekilde riske atan rahatsızlıklar söz konusu olduğunda rahmin alınması tercih edilebilir. Rahim alınmasına neden olan, yaygın rahatsızlıkları sıralayacak olursak:

    • Cerrahi olmayan tedavilerle durdurulamayan, aşırı vajinal kanama
    • İlerlemiş endometriozis rahatsızlığı (rahim dokusunun rahim dışındaki bölgelerde bulunması)
    • Üreme organların desteğinin azalması nedeniyle farklı pozisyona gelmesi ve rahmin vajinal kanala doğru, aşağı doğru sarkması.
    • Uterin fibroid olarak adlandırılan iyi huylu tümörler
    • Tedaviye yanıt vermeyen pelvik ağrıları
    • Rahmin boynu ile ilgili anomaliler ya da kanser şüphesi

    Rahim Nasıl Alınır? Histerektomi Nasıl Yapılır?

    Rahmin alınması, rahatsızlığın durumuna ve kişinin ihtiyaçlarına göre farklı yöntemlerle yapılabilir. Bu noktada hem kapalı hem de açık cerrahi yöntemlerinden söz edebiliriz:

    Abdominal Histerektomi

    Bu işlemde rahim bölgesine karından ulaşmak hedeflenir. Karın bölgesine yapılan bir kesiden karın boşluğuna ve buradan da rahme cerrahi işlem yapılabilir. İşlem sonrasında bölgede genellikle büyük yara izleri kalmaz ancak tüm cerrahi operasyonlarda olduğu gibi küçük bir kesi izi belli olabilir.

    Vajinal Histerektomi

    Rahmin alınmasında sıkça kullanılan yöntemlerden biridir. Bu yöntemde vajinanın iç kısmından yapılan bir kesi ile rahim çıkarılır. Kesi vücudun iç kısmında kaldığı için kalan kesi izi hiç belli olmaz. Bu nedenle estetik kaygılar da söz konusu değildir.

    Laparoskopik Histerektomi

    Günümüzde en çok tercih edilen rahim alma yöntemidir. “Kapalı rahim alma yöntemi” olarak da bilinen bu cerrahi prosedürde karın bölgesine oldukça küçük kesiler yapılır. Kesi küçük olduğu için hem hastalarımızın iyileşme süreci kısalmakta hem de çok daha acısız ve konforlu olmaktadır.

    Laparoskopik histerektomi ameliyatlarında, karın bölgesinden yapılan 2 – 3 cm’lik bir kesiden sokulan optik bir kamera ile bölge detaylı bir şekilde ekrana yansıtılır. Ekrandan takip edilen görüntünün de yardımıyla, bölgeyi tamamen açmadan cerrahi işlem yapmak mümkündür. Rahim çıkarıldıktan sonra ise küçük kesiler dikilerek kapatılır ve hasta birkaç gün hastanede kaldıktan sonra taburcu edilir. Ameliyattan yaklaşık 1 hafta – 10 gün sonra ise günlük yaşama dönmek mümkündür.

    Rahim Alınması Çeşitleri Nelerdir?

    Histerektomide uygulanan yöntem gibi uygulama amacı da değişebilir. Bazı hastalarda, rahatsızlığın giderilmesi için rahimle birlikte yumurtalık ve çevre dokuların da çıkarılması gerekebilir. Bazı kadınlarda ise sadece rahmi almak üzere histerektomi yapılabilir.

    Eğer ameliyat esnasında sadece rahim gövdesi çıkarılıyor; boyun kısmı, fallop tüpleri ve yumurtalıklar yerinde kalıyorsa bu işleme subtotal histerektomi denir.

    Total histerektomi işleminde ise rahmin tamamı çıkarılır. Bazı durumlarda ise rahim ile birlikte vajen dokusunun bir kısmının, destek dokuların, tüp ve yumurtalıkların çıkarılması gerekebilir. Bu işleme radikal histerektomi adı verilir.

    Rahmin Alınması Ne Kadar Sürer?

    Rahmin alınması için gerekli süre, yapılacak cerrahi sürece göre değişebilir. Özellikle kapalı yöntemle yapılan ameliyatlarda, operasyon süresi ciddi oranda kısalmaktadır. Genel anlamda söyleyecek olursak; histerektomi ameliyatları 1 – 3 saat arasında tamamlanır.

    Rahim Alındıktan Sonra Gebelik Mümkün Mü?

    Rahim alındıktan sonra gebelik olup olmayacağı pek çok kadın tarafından merak edilmektedir. Rahim alındıktan sonra gebelik mümkün değildir. Bununla birlikte, eğer engel olacak farklı rahatsızlıklar söz konusu değilse, cinsel yaşam olumsuz etkilenmez.

    Rahim Alındıktan Sonra Adet Olur Mu?

    Rahim alındıktan sonra adet görülmesi mümkün değildir.Fakat bu herzaman rahmi alınan kadının menopoza girdiği anlamına gelmez. Genç ve rahimle beraber yumurtalıkları alınmayan hastalar hormonları salgılanmaya devam ettiği için menopozal şikayetler yaşamazlar.

    Ankara Rahim Alınması

    Rahmin alınması, özellikle kanseröz kitlelerin bölgeden çıkarılması ve kadının yaşamına sağlıklı bir şekilde devam etmesi için, özellikle ileri yaşlarda ihtiyaç duyulabilen bir işlemdir. Bu noktada mevcut sağlık sorunlarının doğru tanılanması ve hastanın ihtiyaçlarına uygun tedavinin yapılması da hayati önem taşımaktadır. Uygulanacak cerrahi yönteme ve ameliyat sürecine hastanın ihtiyaçları doğrultusunda karar verilir. Ankara rahim alınması fiyatları 2023 yani histerektomi hakkında tüm sorularınız için kliniğimizi arayabilir ve randevu alabilirsiniz.