Rahim Duvarı Kalınlaşması Ankara

    Rahim duvarı kalınlaşması Ankara tıptaki adıyla endometrial hiperplazi, menstrüel döngüde düzenli olarak oluşan endometrium tabakasının aşırı kalınlaşması sonucu oluşur. Kadın üreme organının östrojen ve progesteron üretimindeki düzensizlik sebebiyle rahim duvarı kalınlaşması oluşabilir. Bu yüzden rahim duvarı kalınlaşması hormon seviyesinde değişime sebep olan hormon ilaçlarının kullanımı, menopoz, erken yaşta adet olma veya erken menopoz, obezite, kanser hücreleri ve bazı kronik hastalıklar sonucunda görülebilir. Rahim duvarı kalınlaşması özellikle menopoza yeni giren kadınlarda görülebilmektedir. Düzensiz adet kanaması, ara kanamalar, uzun süreli ve fazla miktarda adet kanaması gibi rahatsızlıklara sebep olan endometrial hiperplazi medikal veya cerrahi yoldan tedavi edilebilmektedir. Rahim duvarı kalınlaşması Ankara hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Seda Tamsoy ile görüşebilirsiniz.

    Rahim Duvarı Kalınlaşması Nedir?

    Rahim duvarı kalınlaşması, uterusta (rahimde) bulunan ve döllenmiş yumurtanın tutunmasını sağlayan endometrium tabakasının östrojen hormonuna maruz kalırken progesteron hormon seviyesinin normalden az olduğu durumlarda kalınlaşması ile oluşur. Normal şartlarda, östrojen hormonu salgısı sayesinde endometrium yapısı gelişir ve kalınlaşır. Diğer yandan progestoron hormonu ise östrojenin dengelenmesini sağlayarak döllenme olmadığı takdirde endometriumun parçalanmasını sağlar. Endometrium parçalandıktan sonra adet kanaması ile vücuttan atılır ve adet kanaması bittikten sonra tekrar gelişmeye başlar. Rahim duvarı kalınlaşması ise bu hormon dengesinin bozulduğu durumlarda endometrium tabakasının gelişmeye devam etmesiyle ortaya çıkar.

    Rahim Duvarı Kalınlaşması Neden Oluşur?

    Rahim duvarı kalınlaşması hormon düzeyindeki değişime bağlı olarak geliştiğinden hormon üretiminde düzensizliğe sebep olan tıbbi durumlar ve hastalıklar sebebiyle ortaya çıkabilir.

    • Menopoz dönemi rahim duvarı kalınlaşmasında etkili bir sebeptir. Normalde menopoz döneminde hormon etkisi azaldığından endometrial kalınlık artışı görülmez fakat özellikle perimenopoz adı verilen geçiş döneminde hormon etkisinin tamamen bitmediği durumda rahim duvarı kalınlaşması görülebilir.
    • Polikistik over sendromu, hormon düzensizliği sebebiyle çok sayıda kistleşmiş yumurta folikülü oluşması durumudur. Polikistik over sendromu sebebiyle hormon düzeni bozulan hastalarda rahim kalınlaşması da oluşabilir.
    • Adet döngüsünün erken yaşta başladığı ya da bittiği durumlarda da hormon anormallikleri görülebildiğinden bu kişilerde de rahim duvarı kalınlaşması muhtemeldir.
    • Hormon replasman tedavisi ise menopozdan sonra hormon seviyesinin düşmesiyle vücutta farklı sebeplerle oluşan semptomları engellemek için kullanılan tedavidir. Hormon replasman tedavisi kapsamında menopoza giren hastaya östrojen verilmesi rahim duvarı kalınlaşması ile sonuçlanabilir.
    • Aşırı kilolu olan veya obezite problemi yaşayan kadınlarda da rahim duvarı kalınlaşması görülebilir. Yağ dokusunun fazla olması östrojen hormonunu arttırdığı için obezite endometrial hiperplaziye sebep olabilir.
    • Bazı kronik hastalıklar ve rahim, yumurtalık ve kalın bağırsak kanserleri aşırı östrojen üretimi olan hastalarda görüldüğünden yine bu hastalarda rahim duvarı kalınlaşması oldukça muhtemeldir. Diyabet, safra kesesi ve tiroit hastalıkları hormon dengesizliğine sebep olabildiğinden kadınlarda rahim duvarı kalınlaşmasına da neden olabilir.

    Rahim Duvarı Kalınlaşması Belirtileri Nelerdir?

    Rahim duvarı kalınlaşması menstrüel döngüyü direkt olarak etkilemektedir çünkü östrojen-progesteron seviyesinin dengelenememesi endometrial hiperplaziye sebep olmaktadır. Normal şartlarda, her menstrüel döngüyü takiben endometrium yapısı gelişerek döllenme için hazırlık yapar. Bu gelişim östrojen ile gerçekleşirken progesteron hormonu üretimiyle döllenme olmadığında endometrium adet kanamasıyla atılır. Bu sebeple rahim duvarı kalınlaşması varsa adet döngüsü düzgün fonksiyon göstermemektedir. Dolayısıyla rahim duvarı kalınlaşması şu semptomlara sebep olabilmektedir:

    • Adet kanamasının düzensizleşmesi
    • Adet kanamasının normalden uzun sürmesi
    • Ara kanamalar ve lekelenmeler
    • Adet kanamasında aşırı miktarda kanama olması
    • Dismenore yani ağrılı adet dönemi yaşanması
    • Menopoz sonrası vajinal kanama görülmesi

    Rahim Duvarı Kalınlaşmasında Tanı ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

    Rahim duvarı kalınlaşmasının neden olduğu rahatsızlıklar sebebiyle hekim muayenesine giden hastalarda bazı tetkikler sonucu endometrial hiperplazi teşhis edilebilir. Hekim hastanın ultrasonografi  ile rahim kalınlığını ölçer fakat anormal hücre olması gibi şüpheler için patoloji incelemesi yapılır. Kanser riskine karşı biyopsi ile alınan doku örneği patoloji laboratuvarında incelenir. Histeroskopi de rahim duvarı kalınlaşmasında bir tanı yöntemi olarak kullanılabilir. Bu işlemde vajinal yoldan  histeroskop cihazları yerleştirilerek rahim içerisi görüntülenir. Ayrıca histeroskopi sırasında biyopsi uygulanarak doku örneği de alınabilir.

    Tedavi yöntemleri de tanı yöntemleri gibi çeşitli şekilde uygulanabilir. Burada hastanın durumu, rahim kalınlaşmasının ne kadar ilerlediği, rahmin genel durumu ve hormon seviyesine göre uygun olan tedavi yöntemi uygulanır. Özellikle biyopsi sonrası kanser riski teşkil etmeyen kalınlaşmada takip yöntemi veya medikal tedavi tercih edilebilir.

    Takip yöntemi rahim duvarı kalınlaşmasının gösterdiği semptomların ilerleme veya gerileme trendini test etmektedir. Bazı hastalarda görülen rahim duvarı kalınlaşması zamanla gerileyebilir hatta yok olabilir. Diğer yandan ilaç tedavisi fazla üretilen östrojen seviyesini düzenlemeye yöneliktir. Bu yöntemde progesteron üretimi sağlayan ilaçlar ile hormon dengesi kurulması amaçlanır.

    Cerrahi tedavi yöntemi gerekli görülmedikçe uygulanmaz. Özellikle hastaya yapılan biyopsi testinde riskli sonuç alınmasıyla cerrahi işlem gerekli olabilir. Bu durumda, tanı yöntemi olarak da kullanılan histeroskopi cerrahi tedavi yöntemi olarak da kullanılabilir. Histeroskopi ile rahim içi görüntülemesi sırasında cerrahi aletler kullanılarak rahim duvarı inceltilmesi sağlanır. Bazen çok riskli biyopsi sonucu olan hastalarda rahmin alınması bile gerekebilir.

    Ankara Rahim Duvarı Kalınlaşması

    Halk arasında rahim duvarı kalınlaşması olarak bilinen endometrial hiperplazi östrojen ve progesteron üretimindeki denge bozulması ile ortaya çıkmaktadır. Progesteron hormonu üretiminin östrojen seviyesini düzenleyemeyecek kadar az olması durumda endometrium kalınlaşmaya devam ederken rahim duvarı kalınlaşmasına sebep olur. Bu rahatsızlık hastalarda düzensiz, yoğun ve ağrılı adet kanamalarına sebep olurken iki menstrüel kanama arası lekelenme ve vajinal kanama ile menopoz sonrası devam eden kanamalara sebep olabilmektedir. Bu rahatsızlık kendiliğinden iyileşmediği durumda ilaç ve cerrahi tedavi yöntemleri uygulanabilir. Ankara rahim duvarı kalınlaşması ile alakalı detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için kliniğimizle görüşebilirsiniz.