Rahim Sarkması Ankara
Rahim sarkması Ankara diğer ismiyle uterus prolapsusu rahimdeki kas ve bağ dokularında oluşan deformasyonlar sebebiyle rahmin olması gerekenden daha aşağıya sarktığı durumdur. Pelvik kaslar ve bağ dokuları rahim yapısını destekleyerek sarkmasını önleyen dokulardır fakat normal doğum, yaşlanma, hormon yetersizlikleri ve çoklu doğumlar sebebiyle bu yapılar güçsüzleşir. Rahim sarkması ise bu güçsüzleşme sebebiyle oluşmaktadır. Rahim sarkması kadınlarda farklı sorunlara sebep olabilir. İdrar yolu enfeksiyonu, kabızlık, idrar ve gaz kaçırma, kasıklarda ağrı gibi rahatsızlıklara sebep olan rahim sarkması tedavi edilmelidir. Tedavi yöntemleri sarkmanın şiddetine ve hastanın hayatını ne kadar etkilediğine göre hastadan hastaya değişiklik gösterir. Rahim sarkması Ankara hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Seda Tamsoy ile iletişime geçebilirsiniz.
Rahim Sarkması Nedir?
Yaşlanma, doğum, hormon düzensizlikleri gibi sebeplerden rahmin aşağıya doğru sarkması uterus prolapsusu yani rahim sarkması olarak isimlendirilir. Rahim pelvik kasları ve bağ dokuları sayesinde asılı şekilde durmaktadır. Bu sebeple rahim bir yere sabit değildir ve hareket anlamında kısıtlı kalmaktadır. Diğer yandan rahimde yaşanan travmatik olaylar, yaşlılık gibi sebepler ile rahim desteğini sağlayan kas ve bağ dokuları güçsüzleştiği takdirde rahim sarkması yaşanabilir. Şiddetli rahim sarkmalarında rahim vajina girişinin dışına kadar sarkma yaşayabilir.
Rahim Sarkması Neden Oluşur?
Pelvik kas ve bağ dokularında deformasyona sebep olabilecek hasta geçmişi rahim sarkmasına neden olabilir. Bu sebepler:
- Gebelik
- Travmatik, çoklu veya çoğul doğum
- Obezite veya aşırı kilo problemi yaşamak
- Yaşlılık
- Kalıtsal olarak bağ ve kas dokularının zayıf olması
- Östrojen miktarında azalma
- Ağır kaldırmak
- Kronik öksürük ve kabızlık şeklinde sıralanabilir.
Bunların dışında hastanın yaşam koşulları da rahim sarkması için risk faktörüdür. Rahim sarkması riskini en aza indirmek için sigara kullanımını bırakmak, düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek, ağır kaldırmaktan kaçınmak gibi tedbirler alınabilir. Özellikle aile geçmişinde rahim sarkması varsa rahim sarkmasına karşı tedbirler alınması önemlidir.
Rahim Sarkması Belirtileri Nelerdir?
Rahim kadın üreme sistemine bağlı bir yapı olduğundan sarkma gibi bir anormallik durumunda hastalarda tıbbi rahatsızlıklar ve hastalıklara sebep olabilmektedir. Bunun dışında hastanın günlük ve cinsel hayatını da olumsuz etkileyebilir. Bu olumsuz semptomlar idrar kaçırma, idrar yapmada zorluk, cinsel ilişkide ağrı, vajina dışına doku sarkması, vajinal kanama ve akıntı, sırt ve bel ağrısı, bağırsakta fonksiyon sorunları şeklinde sıralanabilir.
Bazı hastalarda bu belirtiler çok yoğun bir şekilde seyir ederken hafif sarkma yaşayan kadınlarda belirtiler daha az problematiktir. Özellikle hastanın hayatını olumsuz etkileyen durumlarda rahim sarkması tedavi edilmektedir. Rahim dokusunun vajina dışına çıkması, idrar ve dışkılama problemleri yaşayan hastalarda tedavi gerekli görülebilir.
Rahim Sarkmasında Tanı ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Rahim sarkması teşhisi düzenli yapılan jinekoloji kontrollerinde veya sarkmanın sebep olduğu rahatsızlıklar sebebiyle hastanın hekim muayenesine gelmesi ile teşhis edilir.Rahim sarkması genellikle hekimin yaptığı pelvik muayene sonucu ortaya çıkar. Diğer yandan hastanın şikayetleri de rahim sarkmasına yönelik doktora bilgi verebilmektedir.
Rahim sarkmasının şiddeti değişiklik gösterebilmektedir. Rahmin az sarktığı ve vajina dışına doku sarkması olmadığı duruma tam olmayan(inkomplet) rahim sarkması, vajina dışına doku sarkması olduğu takdirde tam rahim sarkması olarak adlandırılır. Rahim sarkmasının boyutunu anlamak için hekim hastanın pelvik muayene sırasında kaslarını sıkması ve ıkınma gibi hareketler yapmasını isteyebilir. Bu hareketler ile hekim rahim sarkmasının şiddetini ve kas ile bağ dokularındaki zayıflık derecesini anlayabilir.
Tedavi yöntemi, tespit edilen rahim sarkması miktarına ve hastanın şikayetlerine göre belirlenir. Tedavi yöntemleri Kegel egzersizi, rahim sarkması ameliyatı veya açık ve kapalı yöntemle yapılan rahim ameliyatı olarak uygulanabilir. Hafif derecede oluşan rahim sarkmaları genellikle tedavi gerektirmez fakat sarkmanın şiddetlenme potansiyeli sebebiyle takibe alınır.
Kegel egzersizi pelvik kaslar ve bağ dokularını güçlendirmeye yönelik hareketleri içeren bir tedavi yöntemidir. Bu egzersizin düzenli yapılmasının yanı sıra tedavi sürecinde sigara kullanımını bırakmak, ağır kaldırmamak, obezite ve aşırı kilo gibi sorunları çözmek önemlidir. Kegel egzersizi kasları sıkmaya yönelik her gün 10 kez 3 setlik tekrarlar ile yapılır. Bu egzersizde gaz çıkışını engeller gibi kaslar sıkılır ve 5 saniye kadar sıkı tutulup sonra bırakılır ve bu şekilde 5 saniye kaslar dinlendirilir.
Cerrahi tedavi yöntemlerinde iki farklı yol tercih edilebilir. Birincisi genelde vajinal yaklaşımla yapılan rahim alınması yani vajinal histerektomi dir.İkincisi ise rahmin korunması gereken gebelik isteği olan genç hastarda tercih edilen açık yada kapalı yöntemle yapılan askı ameliyatlarıdır.
Rahim sarkması tedavisinde hastanın gebelik planı olup olmaması, mesane sarkmasının eş zamanlı olarak gerçekleşmesi ve ilerleyen zamanda vajina sarkma ihtimalleri göz önünde bulundurularak uygulanır. Özellikle hamilelik düşüncesi olan hastalarda histerektomi (rahim ameliyatı) söz konusu değildir.
Ankara Rahim Sarkması
Rahim sabit olarak yerleşik olmayan ve asılı duran bir organ olması sebebiyle yaşlanma, travmatik vajinal ve pelvik operasyonlar, hormon düzensizlikleri sebebiyle aşağıya doğru sarkabilir. Rahim sarkması idrar kaçırma, cinsel ilişkide ağrı, dışkı ve idrar yapmada zorluk, vajinal kanama gibi sorunlara neden olduğunda tedavi edilmesi gerekebilir. Rahim sarkması tedavisinde kas ve bağ dokusunu güçlendirmeye yönelik Kegel egzersizi ve rahim sarkması ameliyatının yanı sıra ilerlemiş sarkmalarda histerektomi (rahim ameliyatı) uygulanabilir. Tedavi yöntemleri hastanın gebelik planı, sarkma şiddeti ve hastanın hayatını ne kadar etkilendiğine göre değişiklik gösterebilir. Ankara rahim sarkması hakkında bilgi almak ve muayene olmak için kliniğimiz ile görüşebilirsiniz.