Riskli Gebelik Takibi Ankara

    Riskli gebelik takibi Ankara hasta geçmişi gibi farklı sebepler ile hamilelik sürecinin gebe kadını ve bebeğini riske attığı durumlarda yapılan kontrol işlemleridir. Riskli hamilelik geçmişte yaşanan düşükler, hamilelik öncesinde var olan hastalıklar, yaş gibi sebepler ile ortaya çıkabilir. Bu kadınlarda hamilelik öncesi check-up kontrolü yapılıp genel sağlık durumu kontrol edilmelidir. Ayrıca hamile kaldıktan sonra anne ve bebeğin riske girmemesi için düzenli takip ve kontroller gerçekleştirilir. Hamilelik anneye ve bebeğe karşı herhangi bir risk faktörü içeriyorsa bu riskli gebelik klasmanına alınır. Riskli gebelik takibi ise hamilelik süresince yaşanabilecek komplikasyon risklerini azaltmaya yönelik detaylı doğum takip yöntemleridir. Riskli gebelik takibi Ankara hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Seda Tamsoy ile iletişime geçebilirsiniz.

     

    Riskli Gebelik Nedir?

    Hamilelik öncesinde veya hamilelik sırasında ortaya çıkan anne ve bebeğin hayatını riske atan faktörlerin varlığında bu hamilelik riskli gebelik statüsünde değerlendirilir. Riskli gebelik sadece annenin önceden var olan hastalığı veya geçmişteki düşükler ile oluşmaz. Hamilelik başında bir sorun yokken süreç içerisinde de gebelik riske girebilir.  Riskli gebelik bebeğe ve plasentaya bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir.

    Riskli Gebelik Nedenleri Nelerdir?

    Riskli gebelik sebepleri hamilelik öncesi var olan ve hamilelik sırasında ortaya çıkan nedenler olarak ikiye ayrılabilir. Fakat anne ve bebek dışında plasenta problemleri de risk oluşturur.Gebelik öncesinde risk oluşturan faktörler:

    • Daha öncesinde başarısız gebeliklerin olması
    • Çok sayıda doğum yapmak
    • Akraba evliliği
    • Aşırı kilolu veya zayıf olmak
    • 17 yaşından önce veya 35 yaşından sonra gebe kalmak
    • Daha önceki gebeliklerde zehirlenme, erken doğum gibi anormallikler
    • Annede gebelik öncesi bulunan epilepsi, hipertansiyon, diyabet, astım gibi kronik hastalıklar
    • Annede kanama ve pıhtılaşma sorunları
    • Psikolojik rahatsızlık ve hastalıklar şeklinde sıralanabilir.

    Diğer yandan gebeliğin riskli hale gelmesi hamilelik sırasında da ortaya çıkabilmektedir. Hamilelik sırasında ortaya çıkan risk faktörleri anne veya bebek kaynaklı olabilmektedir. Erken doğum ve düşük tehdidi, gebelik zehirlenmesi, çoğul gebelik, rahim ağzı kısalığı, kanama ve su gelmesi şeklinde durumlar gebelik sırasında ortaya çıkabilen anne kaynaklı risk faktörleridir.

    Gebelik sırasında bebek gelişiminde yaşanan anormallikler de riskli gebelik oluşturur. Bebek kaynaklı ortaya çıkan risk faktörleri:

    • Bebek gelişiminde gerilik
    • Bebek suyunun seviyesinin normalden az ya da fazla olması
    • Fetal tarama testlerinde risk algılanması
    • Diğer fetüs anormallikleri şeklinde sıralanabilir.

    Riskli gebelikleri önlemek veya risk oranını azaltmak için hamilelik öncesinde genel kontrol yaptırmak önemlidir. Ayrıca hamilelik sürecinde de risk görülebildiğinden anne adaylarının düzenli ultrason kontrolleri ve hekim muayeneleri önem taşımaktadır.

    Hamilelik sürecinde anne ve bebeğe bağlı olmaksızın plasenta anormallikleri de anne ve bebeği riske atmaktadır. Plasenta anormallikleri şu şekildedir:

    • Plasenta Previa : Plasentanın normalde yerleşmesi gereken rahim duvarı yerine daha aşağı bir bölüme yerleşip doğum kanalını kapatması durumudur.
    • Dekolman Plasenta : Ciddi kanamalara yol açan plasentanın normal zamandan daha erken yerinden ayrılarak bebek ve anne hayatını riske atmasıdır.
    • Plasenta Adezyon Anormalitesi : Plasentanın rahme yerleşirken fazla yapışması ve hatta bölgedeki mesane gibi diğer organlara da tutunması adezyon anormalitesi olarak adlandırılır. Bu durum doğum esnasında aşırı kanamaya sebebiyet verdiğinden gebeliği riskli duruma sokar.

    Sonuç olarak riskli gebelikler birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilmekte olup hamilelik sürecinde bebek ve annenin hayatını riske atabilecek her faktör detaylı olarak takibe alınmalıdır.

    Doğum Yapması Riskli Olan Kadınlarda Süreç Nasıl İlerlemelidir?

    Anne adayının kronik hastalık sahibi olması, düşük ve başarısız gebelikler ile sonuçlanan hamilelik geçmişi olması, hamilelik için erken ve geç yaşta olunması gibi durumlar riskli gebelik ile sonuçlanabilir. Riskli gebelik olmaması ya da var olan riskin en aza indirgenmesi için hamilelik öncesi bazı tetkikler yapılması faydalıdır.

    Hamilelik planlayan fakat böbrek hastalığı, astım, kalp hastalıkları, diyabet gibi kronik hastalığı olan anne adaylarının gebelik planlamasından önce genel bir kontrol yaptırması gerekir. Gebelik olması durumunda bu hastalıklar daha ağır seyredeceğinden hamilelik süreci detaylı kontrol altında yürütülür. Böylece bebek ve annenin hayatı riske atılmaz ve daha sağlıklı bir hamilelik yaşanabilir.

    Daha önceden düşük ve başarısız gebelikler ile sonuçlanan gebelik geçmişleri de yeni bir hamileliği riske atar. Bu durumda yeni hamilelik oluştuğu zaman anne adayının hekime önceki düşüklerin kaçıncı haftalar arası olduğu, biliniyorsa neden olduğu ve varsa diğer başarısız gebelikler hakkında detaylı bilgi vermesi gerekir. Bu şekilde riskli gebelik sürecinde hekim gerekli önlemleri alabilmektedir.

    Riskli Gebelik Takibi Neleri Kapsamaktadır?

    Riskli gebelikler hamilelik öncesi veya sırasında detaylı takibe alınmaktadır. Bu takip anne ve bebeğin karşı karşıya kaldığı riski azaltmak ve olabildiğince sağlıklı bir hamilelik süreci geçmesini sağlamaya yöneliktir. Bu sebepler riskli gebeliklerde detaylı taramalar ile takip yapılır.

    Riskli gebelik takibinde kullanılan yöntemler:

    • Taramaya yönelik, erken doğum riski taraması, fetal DNA testi, şeker testi, gelişme geriliği taraması
    • Tanısal olarakamniyosentez, bebek deri biyopsisi, kordosentez, PGD gibi yöntemler
    • Fetal tedavi ve cerrahi, bebeğin yaşadığı yapısal problem ve hastalıkların düzeltilmesi için uygulanan yöntemler
    • Detaylı ultrason, bebeğin bütün organlarının ve anatomik yapısının detaylı görünmesini sağlayan yöntem
    • Doğum planlaması şeklinde sıralanabilir.

    Ankara Riskli Gebelik Takibi Fiyatları 

    Riskli gebelikler anne, bebek ve plasenta kaynaklı olarak ortaya çıkan anne ve bebeğin hayatının riske girdiği hamilelik durumudur. Riskli gebelik hamilelik öncesi veya hamilelik oluştuktan sonra ortaya çıkabilir. Riskli gebelik takibi ise anne ve bebeğin hayati riskleri azaltarak sağlıklı bir hamilelik geçirilmesi için yapılan kontrol ve işlemlerdir. Riskli gebeliklerde kullanılan yöntemler farklılaşabilir. Ankara riskli gebelik takibi fiyatları 2023 hakkında detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için kliniğimiz ile görüşebilirsiniz.