Aşılama Tedavisi Ankara

    Aşılama tedavisi Ankara bebek sahibi olamayan çiftlerde kadının doğurgan döneminde rahim içerisine sperm yerleştirilerek uygulanan kısırlık tedavisi yöntemidir. Bu tedavide rahim içerisinde yumurta oluşumu medikal yollarla desteklenir ve sperm laboratuvar ortamında hazırlanır. Aşılama tedavisi genellikle sebebi bilinmeyen kısırlık durumunda uygulanır. Bu tedavide sperm sayısının döllenmeye uygun olması ve kadın fallopi tüplerinin en az birinin fonksiyonel olarak çalışması gerekmektedir. Aşılama tedavisi uygulanmadan önce kısırlık testleri uygulanarak bu tedaviye uygunluğa bakılır. Sperm veya yumurta üretiminde ciddi problemler yaşanan hastalardan aşılama tedavisi yerine tüp bebek tedavisi uygulanmalıdır. Aşılama tedavisi Ankara hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Seda Tamsoy Atlıman ile iletişime geçebilirsiniz.

    Aşılama Tedavisi Nedir? (İntrauterin İnseminasyon)

    Çiftlerin korunmasız olarak aktif cinsel hayata sahip olup bir sene boyunca gebelik görülmemesi durumu kısırlık (infertilite) olarak adlandırılır. Aşılama tedavisi ise interfil çiftlerin bebek sahibi olmasına yönelik bir tedavi yöntemidir. Aşılama tedavisi erkekten alınan spermlerin laboratuvar ortamında hazırlanıp ovulasyon (yumurtlama) döneminde rahme verilmesidir. Bu tedavi özellikle partnerlerin üreme hücreleri üretiminde sorun olmamasına rağmen kısırlık sorunu görüldüğünde uygulanabilir.

    Aşılama tedavisinde rahimde yumurta üretimi medikal yollar ile geliştirilir. Yumurta üretimi uyarılarak sağlıklı 1 ile 3 arası üretilen yumurtalar olgunlaştırılır ve aşılamaya hazırlanır. Diğer yandan sperm yıkanıp hazırlanarak bu yumurtaların bulunduğu rahime verilir. Yumurtanın bu çalışma sonrası döllenip rahme tutunmasıyla gebelik gerçekleşir. Aşılama tedavisi için kadın fallopi tüplerinin en az birinin fonksiyonel olması ve aktif sperm sayısının en az beş milyon olması gerekmektedir.

    Aşılama tedavisinde süreç iki hafta kadar sürmektedir. Bu süreçte kadında yumurta üretiminin gözlenmesi için kadın partner 2 ya da 3 kez ultrason çekilmesi için çağırılır. Erkeğin ise aşılama yapılacak gün meni örneği vermesi yeterli olmaktadır.

    Aşılama Tedavisi İçin Neler Yapılır?

    Aşılama tedavisi süresince erkek ve kadınlarda farklı uygulamalar yürütülmektedir. Aşılamadan önce kadınlara yapılan ultrason görüntülemesi ile gebeliği ve yumurtlamayı engelleyici yapısal bozukluk olup olmadığı kontrol edilir. Ovulasyon (yumurtlama) süreci için sorun olmadığı takdirde yumurta üretimi hap ve iğneler ile adetin ikinci ve üçüncü gününde uyarılır. Bu medikal uygulama sonrası ovulasyon bir hafta sonra yapılan ultrason ile kontrol edilir. Folikül 17 ile 20 cm boyutuna ulaştığında folikülün çatlamasına yönelik medikal yöntem olan çatlatma iğnesi uygulanır ve bunun sonucunda yumurta olgunlaşır.

    Aşılama tedavisinde üretilen yumurta sayısının 1 ile 3 arasında olması gerekir. Üç üzeri yumurta üretimi sonucu döllenen yumurta sayısı fazla olursa kadının hayatını riske atabilen sorunlar oluşabilir. Bu sebeple fazla folikül üretiminde aşılama tedavisi uygulanmaz.

    Erkeklerde ise 2 ile 5 gün arası cinsel perhiz uygulanmış meni örneği aşılama öncesi alınır. Aşılama çatlatma iğnesinden 24-38 saat sonra uygulanır. Aşılama yapılırken erkekten alınan meni örneği laboratuvarda yıkanıp hazırlanır.  Bu hazırlama süreci iki saat sürerken yüzdürme ve yoğunlaştırma gibi yöntemler uygulanır.

    Aşılama Sonrası Süreç Nasıldır?

    Aşılama anestezi gerektirmeyen basit birişlemdir. Bu işlemden sonra kadının on beş dakika kadar dinlenmesi yeterli görülür. Aşılama uygulandıktan sonra iki hafta içerisinde gebelik olup olmadığını anlamak için test yapılır. Gebelik gerçekleşmişse normal hamilelik sürecine girilir. Diğer gebe kadınlar gibi düzenli kontroller dışında ekstra bir tetkik gerektirmez. Sonuç olarak gebelik doğal yoldan devam eder.

    Operasyonun başarılı sonuçlanması yani gebelik oluşma durumu %10 ile %30 arasında bir ihtimaldir. Gebelik oluşmadığı takdirde 6 defaya kadar aşılama tedavisi denenebilir fakat üçüncü aşılama sonrası tüp bebek tedavisine geçilmesi daha uygundur. Aşılama tedavisi tekrarlanacak ise bir ay sonra süreç başlayabilmektir.

    Aşılama Tedavisi Hangi Çiftlerde Uygulanır? 

    Aşılama tedavisi direk tüp bebek gerektirmeyen kısırlık durumlarında uygulanabilir. Aşılama tedavisi uygulanacak kısırlık nedenleri:

    • Kadında yumurtlama problemi
    • Erkekte az sayıda ve az hareketli sperm üretimi
    • Kısırlık nedeninin bilinmediği durum
    • Endometriozis sıralanabilir.

    Bunların dışında çiftin gebelik sürecini belli sebepler ile hızlandırmak istediği zaman da aşılama uygulanabilir.

    Aşılama Neden Başarısız Olur?

    Aşılama başarısızlığı birkaç sebepten dolayı ortaya çıkabilmektedir. Aşılamada başarısızlık sürecin başta iptal edilmesi veya sürecin tamamlanması fakat gebelik oluşmaması durumlarında olur. Aşılama, ovulasyonun fazla uyarılması sonucu iptal edilebilir. Bu durumda aşılama uygulanmaz iken cinsel ilişki yasağı da getirilir ama tüp bebek tedavisine geçiş yapılabilir.

    Diğer yandan aşılama tedavisi başarılı şekilde uygulansa bile %70 ile %90 ihtimalde gebelik görünmez. Gebeliğin olmaması farklı sebeplere dayanabilir:

    • Kalitesiz yumurta üretimi
    • Spermin yumurtayı dölleyememesi
    • Döllenmiş yumurtanın rahme tutunamaması
    • Yumurtanın fallopi tüpüne yerleşmemesi

    Aşılamada başarısızlık sebebinin neden olduğu tam olarak bilinemez ve kontrol edilemez. Aşılama tedavisi doğal yolla döllenmenin sağlanması için yapılan bir kolaylaştırma işlemi gibi görülebilir yani bu tedavi doğal bir yöntemdir.

    Ankara Aşılama Tedavisi Fiyatları 

    Aşılama tedavisi interfil çiftlerde gebelik oluşması için uygulanan doğal bir yöntemdir. Aşılama tedavisi üreme hücrelerinin kalitesi arttırılıp döllenme süreci kolaylaştırmaktadır. Aşılama tedavisinde başarı şansı ortalama olarak %20 gibi bir civardadır. Sürecin başında kısırlık nedeni bulunur ve kısırlık direkt tüp bebek tedavisi gerektirmez ile aşılama tedavisi uygulanır. Bu tedavide yumurta üretimi uyarılarak uygun ortam hazırlanır ve erkekten alınan spermler rahime yerleştirilir. Bu aşamadan sonra spermin yumurtayı döllemesi ve döllenen yumurtanın rahme yerleşmesi beklenir. Gebelik görülme durumunda aşılama tedavisi başarı ile sonuçlanır. Aşılama tedavisi on beş günlük ultrason içeren takip ve sonrasında aşılama yapılması olarak tamamlanır. Ankara aşılama tedavisi fiyatları 2023 hakkında detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için kliniğimiz ile görüşebilirsiniz.