Gebelikte Beslenme ve Spor

    Gebelik döneminde beslenme ve spor Ankara anne adaylarının en çok ilgi duyduğu konulardan biridir. Bu dönemde vücutta yaşanan hormonal ve fiziksel değişimlerden dolayı beslenme ve spor alışkanlıklarının değişmesi gerekir. Bu yüzden hamilelik planlaması yapılırken doktorla görüşülmeli sağlıklı bir beslenme düzeni planlanmalıdır. Böylelikle hem gebe hem de bebek ihtiyacı olan besinleri alır ve bu süreci sağlıklı bir şekilde tamamlayabilir. Gebelikte beslenme ve spor Ankara hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için yazının devamını okuyabilir ve randevu almak için kliniğimizi arayarak Op. Dr. Seda Tamsoy Atlıman ile iletişime geçebilirsiniz.

    Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?

    Hamileliğin 12. haftasına kadar vücutta hormon üretimi arttığı için bu zaman diliminde anne adayının mide bulantısı, koku almada hassasiyet, kusma ve birtakım sindirim problemleri yaşaması normal bir durumdur. 12. Haftanın sonunda vücut değişen hormonal dengeye alışır. Bu yüzden gebelik döneminde beslenme düzeni ve spor büyük ölçüde önem taşır.

    Bu dönemde vücut ağırlığının ortalama 11-14 kilo artması normal bir durumdur. Eğer ağırlık artışı 11-14 kilonun üzerindeyse anne, besin değeri düşük fakat kalorisi yüksek olan gıdaları tüketiyor olabilir. Bu durum bebekte kilo artışından ziyade annenin ağırlığının artmasına sebep olur. Gebelik sürecinde tüketilen az pişmiş veya çiğ olarak tüketilen et, pastörizasyon sürecinden geçmemiş süt vücutta bazı parazitlerin ve mikroorganizmaların üremesine ve bunun sonucunda düşük gibi istenmeyen gebelik komplikasyonlarına sebep olabilir. Ayrıca bu dönemde belli bir miktarın üzerinde A vitamini alınmamalıdır.

    Hamilelikte anne adayı tam tahıllı ürünler, az yağlı pastörize edilmiş süt, mevsim meyve ve sebzeleri, et, balık, yumurta, bezelye ve kuru fasulye gibi proteince zengin besinler tüketmeli, besin değeri düşük gıdalardan kaçınmalıdır. Eğer anne adayı vegan veya vejetaryen ise hamilelik planlaması yapılırken doktoruyla konuşmalı besin eksikliklerini telafi etmek için neler yapabileceğini öğrenmelidir.

    Gebelikte Hangi Yiyecek ve İçecekler Tüketilmemelidir?

    Gebelikte alkol ve sigara tüketimi durdurulmalı, alınan günlük kafein miktarı azaltılmalı ve bazı balık türleri tüketilmemelidir.

    Balık: Büyük balıklarda (köpek balığı, balina, ton balığı, kılıç balığı, iri uskumru vb.) civa birikimi fazladır. Civa ise ağır bir metal olup bebeğin beyin gelişimine zarar verir. Ancak bu hiçbir balığın tüketilmeyeceği anlamına gelmez. İstavrit, hamsi, levrek, mezgit gibi küçük balıkların  ortalama haftada 2-3 kez tüketilmesi sağlıklıdır, bebeğin gelişimini olumlu yönde etkiler.

    Alkol: Gebelik döneminde alkol kullanımı direk embriyoya toksik etki eder ve düşüğe, bebeğin organ gelişimini tamamlayamamasına, organlarda gelişim bozukluklarına, santral sinir sisteminde problemlere, zeka geriliğine neden olabilir. Alkolden dolayı meydana gelen bir diğer problem ise fetal alkol sendromudur. Bu bozukluk zekada geriliğe, iskelet ve temel organlarda sorunlara, sinir sistemi sorunlarına, motor beceride, öğrenmede, dikkat ve hafızada problemlere yol açar. Alınan alkol miktarı arttıkça, istenmeyen durumların oluşma ihtimali de artar.

    Kafein: Günlük ortalama 1-2 fincan veya kahveden daha fazlası tüketilmemelidir. Gebelikte kafein sınırı ortalama 200 mg’dır. Kola da kafein içerdiğinden bu dönemde tüketimi sınırlandırılmalıdır.

    Şekerli ve Asitli İçecekler: Kola, gazoz gibi asitli içecekler, hazır meyve suları ve meyve suyu konsantreleri gebelik süresince kısıtlı miktarda tüketilmelidir.

    Gebelikte Yapılabilecek Egzersizler Nelerdir?

    Gebelik sürecinde egzersiz yapmak anne ve bebek sağlığı için büyük önem taşırken aşırı spor yapmaktan ve ağır antrenmanlardan kaçınılmalıdır. Önerilen egzersizlerden bazıları şunlardır:

    • Hamile pilatesi: Hamile pilatesi, anne adayının sırt ve bel ağrısı yaşamasını önler, mental açıdan rahatlatır. Ancak yanlış bir hareket yapılmaması için uzman bir eğitmen ile çalışılmalıdır.
    • Yüzme: Hamileliğin 3. ayından 6. aya kadar olan sürede yürüyüş ve pilatesin yanı sıra yüzme de önerilir. Suyun kaldırma kuvveti, vücudun kendi ağırlığını azalttığı için kaza riskini önler. Ancak ıslak zeminde kayma ve düşme riskine karşı dikkatli olunmalıdır.
    • Dans: Dans etmek annenin esnekliğini artırdığı ve stres seviyesini düşürdüğü için önerilen bir diğer egzersiz türüdür.
    • Hamile Yogası: Yoga asanalarının bir kısmı gebeler için risk oluşturur. Bu yüzden özellikle hamile yogası tercih edilmeli, uzman bir eğitmen eşliğinde yapılmalıdır. Hamile yogası sayesinde nefes, beden ve bebekle ilişki kurmak kolaylaşır, pelvis kasını çalıştırdığı için doğumu rahatlatır.
    • Yürüyüş: Gebelik süresince yapılan düzenli, tempolu yürüyüşler yapılabilecek en rahat ve efektif egzersizdir. Kişinin ruh halini düzenler ve bebeğin doğum için uygun pozisyon almasını kolaylaştırır.
    • Oturarak yapılan egzersizler: Gebeliğin 6-9 ayları arasında karın bölgesini korumak önemlidir. Bu dönemde oturma pozisyonunda egzersiz yapmak ve 30 dakikalık tempolu yürüyüşler tavsiye edilir.

    Gebelikte Düzenli Egzersiz Yapmak Nasıl Bir Fayda Sağlar?

    Hamilelik döneminde düzenli egzersiz yapmak hem anne adayı hem de bebek için birçok faydaya sahiptir. Bunlardan bazıları:

    • Annenin direncini arttırır, daha enerjik hissetmesini sağlar.
    • Uyku kalitesini arttırır.
    • Makrozomi olarak da adlandırılan bebeğin aşırı büyümesi ve buna bağlı doğumun zorlaşmasını engeller. Bebeğin fazla kilosu sebebiyle zarar görmesini engeller.
    • Sezaryen, forseps ve vakum kullanım oranını düşürür.
    • Gebelikte tansiyonun yükselmesine bağlı oluşabilecek problemleri engeller.
    • GDM (gebeliğe bağlı şeker hastalığı) riskini büyük ölçüde azaltır.
    • Endorfin salgılanmasını sağlayarak stres ve kaygıyı azaltır.
    • Gebelikten dolayı meydana gelen bel ve sırt ağrılarını rahatlatır.
    • Doğumdan sonra idrar kaçırma gibi sorunlar yaşanmasını önler.

    Gebelikte Beslenme ve Spor Ankara Fiyatları

    Gebelikte dengeli beslenme, alkolden uzak durmak, kafein miktarını kısıtlamak ve düzenli egzersiz anne ve bebek sağlığı için çok önemlidir. Bahsedilen faktörlere dikkat etmek gebelik sürecini ve sonrasını kolaylaştırırken dikkat edilmemesi istenmeyen durumların oluşmasına sebep olabilir. Gebelikte beslenme ve spor Ankara fiyatları hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için kliniğimizi arayabilir, Op. Dr. Seda Tamsoy ile iletişime geçebilirsiniz.