Kapalı Polip Ameliyatı Ankara

    Kapalı polip ameliyatı Ankara, vücutta farklı bölgelerde, türlerde ve boyutlarda bulunabilen genellikle iyi huylu olan poliplerin kapalı yöntemle alındığı cerrahi operasyondur. Polipler kanser riski teşkil ettiğinde veya zamanla gelişip hastalarda tıbbi sorunlara neden olduğu zaman tedavi edilmelidir. Vücudun farklı bölgelerinde bulunan küçük boyutlu polipler genelde hiçbir rahatsızlığa sebep olmadığından farkedilmezler. Rahim polipleri adet kanamasında anormallikler, ağrı ve hatta gebe kalmayı engelleyecek semptomlara sebep olabilir. Hastaların hayatını etkileyen bu poliplerin tedavisi için cerrahi işlem uygulanır. Endometrial polipler genellikle kapalı ameliyat yöntemi ile alınarak hastanın yaşadığı sıkıntılar çözülür. Kapalı polip ameliyatı Ankara hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Seda Tamsoy Atlıman ile görüşebilirsiniz.

    Polip Nedir?

    Oluşum nedenleri tam olarak bilinmeyen, genellikle küçük yapıda ve iyi huylu olan vücudun çeşitli yerlerinde bulunabilen tümör oluşumları polip olarak adlandırılır. Polipler rahim, rahim ağzı, burun, bağırsak gibi çeşitli lokasyonlarda bulunabilirler. Polipler bulundukları bölgeye göre isimlendirilir. Sıklıkla karşılaşılan polip çeşitleri endometrial polip, safra kesesi polipleri, bağırsak polipleri, ses telleri polipleri şeklinde sıralanabilir. Bu polipler gelişmeye devam ettikleri takdirde tıbbi sıkıntılara sebep olurlar:

    Endometrial polipler rahim içerisinde oluşan büyüdüğünde kanama, adet düzensizliği, gebe kalamama gibi sorunlara yol açabilir. Ses tellerinde oluşan polipler seste kalınlaşma ve çatallaşma, safra kesesi polipleri safra tıkanıklığına ve bağırsak polipleri sindirim ve boşaltım sorunlarına sebep olabilir.

    Rahim Polipleri (Endometrial Polipler) Nedir?

    Endometrial polip ya da servikal polip olarak adlandırılan oluşumlar rahimde ve rahim ağzında meydana gelen iyi huylu tümör oluşumlarıdır. Endometrial polipler zamanla büyüyerek kadın üreme organında çeşitli sorunlara sebep olabilir. Adet döngüsünde anormallikler, kısırlık, tekrar eden düşükler gibi sıkıntıların yanı sıra düşük bir ihtimal de olsa endometrial polipler kanser riski taşıyabilir. Hem tıbbi problemlerin giderilmesi hem de kanser riskini önlemek adına polipler ameliyat ile alınarak tedavi edilebilmektedir.

    Polipler hastanın vücudunda herhangi bir semptoma neden olmayabildiğinden genelde rutin kontroller veya farklı hastalıklar için yapılan tetkiklerde teşhis edilir. Özellikle endometrial polipler kısırlık ve tekrar eden başarısız gebeliklerde tespit edilebilir. Rahim poliplerine ultrason, MR, HSG (rahim filmi), SİS (rahim incelemede serum kullanılan yöntem) ve histeroskopi ile tanı konulabilir. Histeroskopi bir tanı yöntemi olarak kullanılabilir iken aynı zamanda polip tedavisinde cerrahi bir uygulamadır. Histeroskopi sırasında kamera ile rahim görüntülenerek polip boyutu ve lokasyonu teşhis edilir ve cerrahi cihazlar ile bu polip alınabilir.

    Polip Tedavisi Nasıl Uygulanır?

    Polipler genellikle hiçbir etki göstermeden kendiliğinden kaybolma eğilimi gösterir. Tıbbi kontrol sırasında teşhis edilen ve hastada tıbbi bir soruna neden olmayan polipler takibe alınır. Polipin kaybolmadığı, gelişerek hastaya zarar vermeye başladığı veya kanser riski teşkil ettiği kademelerde polip tedavisi gereklidir. Bu tedavide poliplerin alınmasına yönelik polipektomi ameliyatı uygulanmaktadır. Polipektomi bulunduğu bölgeye göre bir görüntüleme yöntemi ile yapılmaktadır. Endometrial poliplerde kapalı ameliyat yöntemi olan histeroskopi uygulanabilir.

    Kapalı Polip Ameliyatı Nasıl Uygulanır? 

    Rahimde bulunan poliplerin tıbbi olarak hastanın hayatını kötü etkileyen semptomlara sebep olması durumda polipler cerrahi operasyon ile alınmaktadır. Endometrial polipler:

    • Cinsel ilişkide ağrı olması
    • Kısırlık
    • Tekrar eden düşüklerin yaşanması
    • Adet kanamasının yoğun ve fazla olması
    • Menstrual döngünün bozulması ve kanamanın normalden uzun sürmesi gibi belirtileri olabilmektedir.

    Bu belirtilerin tedavisi ve varsa kanser riskini ortadan kaldırmak için kapalı polip ameliyatı uygulanabilmektedir. Histeroskopi adı verilen kapalı ameliyat yöntemleri ile dokuya çok zarar vermeyen ve iyileşme süreci daha sorunsuz ve kısa süren yöntemler ile polipektomi yapılabilir.

    Histeroskopik polip ameliyatı  kameralı histeroskop cihazı ile cerrahi aletlerin vajina girişinden rahime yerleştirilmesi ile gerçekleşir. Acı eşiğinin yüksek olduğu hastalarda anestezi kullanılmadan yapılabilen bu ameliyat genelde anestezi altında veya ameliyattan önce ağrı kesici ilaçlar verilen premedikasyon yöntemi ile yapılabilir. Histeroskop cihazları kamera ve cerrahi işlemde kullanılan kesici ve yanıcı başlıklar içerir. Histeroskopi sırasında laparoskopiye benzer şekilde polip görüntülenirken cerrahi aletler ile poliplerin çıkarılması da sağlanır. Bu ameliyatın süresi ortalama 15 ile 20 dakika arasında sürmektedir.

    Histeroskopi ameliyatının başarılı geçmesi için bazı dikkat edilmesi gereken unsurlar bulunmaktadır. Öncelikle histeroskopinin yapılacağı tarih adet döngüsüne göre tercih edilmelidir. Her menstrüel kanama sonrası rahim kalınlaşmaya başlar. Görüntülenmenin daha sağlıklı yapılabilmesi için operasyon rahim kalınlaşmasının az olduğu adet kanamasından sonra bir hafta içerisinde yapılır. Diğer bir husus ise ameliyat süresinin kısa tutulmasıdır. Polipleri tek seansta çıkarmak için ameliyat süresini uzatmak riskli olabilir. Bu sebeple polip sayısının veya boyutunun fazla olduğu durumlarda histeroskopi birkaç seans şeklinde uygulanabilir.

    Kapalı polip ameliyatında kesi yapılmadığı için enfeksiyon ve diğer komplikasyon riskleri oldukça azdır. Ameliyattan sonra hastalar aynı gün taburcu edilebilir ve on gün içerisinde cinsel hayata dönebilirler. Polip ameliyatı sonrası gebelik planlaması iki üç ay sonra yapılmalıdır.

    Ankara Kapalı Polip Ameliyatı Fiyatları

    Kapalı polip ameliyatı, rahim içerisinde oluşan ve kadın üreme sisteminde farklı sorunlara sebep olan endometrial poliplerin alındığı cerrahi operasyondur. Polipler genelde iyi huylu tümör hücreleri olsa da kanser riski taşıdıklarında acil şekilde ameliyat ile alınmalıdır. Diğer yandan kadınlarda kısırlık, düşük, adet döngüsünde düzensizlikler ve cinsellikte sorunlar yaşanması gibi etkilerde de poliplerin çıkarılması sağlanabilir. Polip ameliyatı kapalı olarak histeroskopi yöntemi ile yapılabilmektedir. Bu ameliyatlar tek seansta bitebileceği birden fazla seans da gerektirebilir. Ankara kapalı polip ameliyatı fiyatları 2023 hakkında detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için kliniğimiz ile iletişime geçebilirsiniz.